Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Figyelem: Ezért ne együnk soha nyers süteménytésztát!

Szalmonella, kólibaktériumok, széndioxid a legfőbb veszélyforrások
„Ne egyél nyers tésztát, mert megfájdul a hasad!”, mondta kis korunkban az anyukánk vagy a nagyink, ha például adventkor az aprósütemények készítésekor egy darabkát megpróbáltunk a nyers tésztából elcsenni. Tényleg tilos nyers tésztát enni, vagy csak azért aggódtak az anyukák, hogy nem lesz elég a süteményhez a tészta?

Bizony, érdemes hallgatni a jó szóra, és megvárni, amíg elkészül a süti. Az első számú veszélyforrások a szalmonella és a kólibaktériumok. Szalmonella nyers tojásban lehet, amit felhasználunk a tészta készítéséhez, a következmény pedig súlyos hasmenés. Ezért nem szabad semmilyen nyers tojást fogyasztani.
A kólibaktérium-veszélyről lényegesen kevesebb információval rendelkezünk, pedig a lisztben előfordulhatnak ilyen kórokozók. A lisztet ugyanis gabonából állítják elő, amit az aratás során nem vetnek alá baktériumölő eljárásnak. A vadon élő állatok ürülékéből azonban bacilusok kerülhetnek a gabonanövényekre, és ezáltal a kereskedelemben kapható lisztbe is. A kólibaktériumok hasmenést, gyomorgörcsöt, sőt veseelégtelenséget idézhetnek elő.

Ezektől a veszélyektől függetlenül vannak a nyers tésztaevésnek ártalmatlanabb következményei is: az élesztő és a sütőpor gondoskodnak arról, hogy a sütemények tésztája könnyű, laza és szép magas legyen. Ám eközben szén-dioxidot is termelnek. Ez pedig a gyomorba jutva felfúvódást, gyomorfájást eredményezhet. Ezért ne együnk nyers tésztát, és ne adjunk kisgyermeknek se, bármennyire is szeretné megkóstolni!

Nincsenek megjegyzések