Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

A cukorbetegség különös tünetei

A 2-es típusú cukorbetegség esetében rendkívül fontos a korai felismerés, ellenkező esetben akár visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat a szemben, idegekben és a vesékben.
A cukorbetegség leggyakoribb tünetei a fáradtság, letargia, hányinger és gyakori vizelés. De nem csak ezek a tünetek jelezhetik a betegség fennállását. Léteznek olyan tünetek, amiket az emberek többsége nem hoz kapcsolatba a cukorbetegséggel és ez hátráltatja a korai felismerést. 

Elmosódott, homályos látás

Ha nehezen tudja leolvasni az utcai jelzőtáblákat, nem biztos, hogy a szemüvegével van probléma. Bár a cukorbetegség kései stádiumában akár maradandó látáskárosodást is okozhat, az elmosódott látás a betegség korai szakaszában jelentkezik és visszafordítható lehet. A magas vércukorszint hatására a szövetek folyadékszintje ingadozhat, ami duzzanatot okoz, s ennek hatására alakul ki az elmosódott látás is.

Furcsa kinézetű és tapintású bőr

Amikor megemelkedik a vércukorszint, a vesék nagyobb mennyiségű cukrot választanak ki a vizeletbe, ami gyakoribb vizeléssel és nagyobb mértékű folyadékvesztéssel jár. Az ennek során kialakuló dehidratáció szomjúságérzethez és viszkető bőrhöz vezethet. Emellett a hajlatokban sötétebb foltok jelenhetnek meg (nyak, hónalj, ágyék). Ezek a sötét foltok az inzuli rezisztencia következményei. A szervezetben megjelenő extra mennyiségű inzulin ugyanis arra ösztönzi a bőrsejteket, hogy gyorsabban osztódjanak, az új sejtek melanin vagy pigment tartalma pedig magasabb, ami a sötétebb árnyalatot okozza. 

Nem gyógyuló sebek

A lassan gyógyuló sebek, vágások a cukorbetegség vészjelzői lehetnek. Hiperglikémia (magas vércukorszint) során csökken a véráramban a szállítható oxigén mennyisége, gyengül az immunrendszer és lassulnak az öngyógyító folyamatok. Az immunrendszerre gyakorolt negatív hatások következtében gyakoribbá válhatnak a megfázások és más fertőző betegségek. A szakirodalomban nem egy olyan feljegyzéssel találkozhatunk, amikor a cukorbetegséget egy szúnyogcsípésből kiinduló, nem gyógyuló sebnek köszönhetően diagnosztizálták. 

Gyakori gombás fertőzés

A gombák a cukor segítségével szaporodnak, így azoknál, akik cukorbetegségben szenvednek, sokkal gyakrabban fordul elő valamilyen gombás fertőzés. 

Problémák az ágyban

A diabétesz csökkentheti a libidót férfiaknál és nőknél egyaránt. Férfiaknál merevedési zavarokat, nőknél hüvelyszárazságot okozhat. Ennek az az oka, hogy a magas vércukorszint károsítja az idegeket és az ereket.

Nyugtalan alvás

A cukorbetegség során nem csak kiugró, magas vércukor értékeket, hanem alacsony vércukorszintet is mérhetünk (hipoglikémia). Az éjszaka fellépő alacsony vércukorszint izzadáshoz és rémálmokhoz vezethet. 

Fogyás, súlyvesztés

Ez elsőre nem hangzik olyan rosszul, azonban, ha jelentősen leadunk testsúlyunkból anélkül, hogy kevesebbet ennénk vagy többet mozognánk, az bizony a cukorbetegség jele is lehet. 

Az inzulin rezisztencia során a cukor jelentős része nem tud bejutni a sejtekbe, hanem a véráramban kering. Ekkor a cukor egy része a vizelet révén távozik szervezetünkből, s nem ad energiákat a sejteknek. Mivel a cukor nem épül be testünkbe, hanem a vizelettel távozik, a folyamat fogyáshoz vezet. 

Nincsenek megjegyzések