Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

A gyömbér kekszként, sörként és vírus ellen is bevethető

Az ünnepi készülődés egyik alap feltétele, hogy ne dőljünk ki, ebben is segít ez a fűszer- és gyógynövény.
A szegfűszeg és a fahéj mellett ennek az ázsiai eredetű növénynek az illata is lassan hozzá tartozik a magyar karácsonyokhoz. A gyömbért már Marco Polo is említi, Kínában tett utazása kapcsán, ahol Kr.e. több évszázaddal is már ismerték és fogyasztották. Találkozhatunk fekete „barbadosi” és a fehér „bengáliai” fajtákkal, melyekről az Európai Gyógyszer Ügynökség (European Medicines Agency, EMA) monográfiája is megemlít jónéhány gyógyhatást.

Számos hasznos összetevő (többek közt: magnézium, vas, cink), illetve A-, C-, E- és B-komplex vitaminok bújnak meg az illatos gyöktörzsben. Nem kizárható, hogy valakinél felléphet túlérzékenységi reakció, illetve gyerekeknek nem ajánlott a nagy mennyiségben való fogyasztása.

Immunerősítő hatása viszont közismert: hatékonyan veszi fel a harcot a vírusok és baktériumok ellen is, de a gombaölő képességei is elsőrangúak. Fertőtlenít, izzaszt, leviszi a gyulladást és fájdalmat (akár a menstruációs panaszokat is enyhítheti, vagy migrén esetén is bevethető), és a vércukor szintjének is jót tesz.

Utazási betegségre, hányingerre (kismamáknak előbb érdemes az orvosuk véleményét kikérni), étvágy javításra, illetve puffadásra is bátran alkalmazható. Bónuszban még a koleszterin-szintet, a zsírégetést és a vérrög-képződést is jó irányba befolyásolja, az pedig – a csilipaprikához hasonlóan – mérhető, ahogyan még a ráksejtekkel is elbánik.


Teát vagy sört is főzhetünk belőle, esetleg nyers levét vízzel, vagy limonádéval is fel tudjuk keverni, illetve gyömbér olajjal is jó ötlet köhögés esetén a mellkast bedörzsölni. Külsőleg fürdővízbe is tehetjük, reumás és visszeres panaszokra.

Cserépben is megpróbálhatjuk nevelni: tetszetős növény lesz, ha virágot is hoz, de ma már lényegében bárhol meg is vehetjük. Az általunk leginkább ismert, por formán túl nyersen, illetve kandírozva is kapható, vagy magunk is előállíthatjuk.


Az interneten fellelhető svéd és angol keksz, illetve mézeskalács receptek mellett mézes-chilis pácoláshoz, húsokhoz, és zöldséglevesekhez kiváló ízesítő, de mértékkel használjuk, nehogy az eredmény kesernyés legyen. Sör és forralt bor formájában is fogyasztható. Az igazi tehetségek tökélyre is fejleszthetik a készülődést, ilyen mézeskalács házikók elkészítésével:


Nincsenek megjegyzések