Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Belehalt súlyos betegségébe a magyar énekes - Slágereit az egész ország énekelte

Vasárnap hajnalban elhunyt Dévényi Ádám énekes, dalszerző.
Elhunyt Dévényi Ádám dalszerző, énekes, szövegíró, grafikus - adta hírül az MTI. Vasárnap hajnalban súlyos betegség után, életének 60. évében érte a halál. Szólóban, a Rolls Frakcióval, a Bikinivel és az Átmeneti Kabáttal is dolgozott, több nagy slágert is köszönhetünk neki. 

Dévényi Ádám 14 évesen már saját szerzeményeit gitározta-énekelte. Dalait legtöbben a Rolls- és a Bikini-átdolgozásai révén ismerik.

- Az 1989-ben megjelent Közeli helyeken című lemezünket, amely a Bikini egyik legsikeresebb albuma, ketten együtt írtuk. A címadó dal szövegét ő már jóval korábban elkészítette, de a mi általunk készített változatban lett országosan ismert. De ő írta például a Repülök; A férfi megy, a nő marad; az Izzik a tavaszi délután című dal szövegét is, valamint az Adj helyet című slágerét, amelyet a Bikini előtt már a Rolls Frakció is játszott - nyilatkozta Németh Alajos, a Bikini együttes vezetője, dalszerző, basszusgitáros.


Dévényi Ádám saját szerzeményeit 1990-ben jelentette meg először: az Adj helyet című kazettán Soós Balázs mellett Börcsök Enikő színésznő működött közre. Az 1994-es Mindennapi éjek CD-n is megjelent, de utána csak két saját kiadású kazetta készült (Szabadság miatt zárva - 1996, Abszint - 1999). 1998-ban a szakmai szavazáson elnyerte Az év szövegírója díjat.

Számos budapesti és vidéki színházban dolgozott színházi zeneszerzőként, évekig a Kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt. Előadóestjein együtt játszott mások mellett Jordán Adél színművésszel és Mohai Tamás gitárossal, ő szerezte Szőke András Európa kemping és Citromdisznó című filmjének zenéjét.

Festményeiből, grafikáiból több kiállítás nyílt. 2006-ban megalakította az Átmeneti Kabát zenekart, amely 2008-ban Olyan jó címmel CD-t jelentetett meg.


Fotó: www.dadam.hu

Nincsenek megjegyzések