Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Ha ezt az 5 tünetet tapasztalod, nagy baj van a hasnyálmirigyeddel

Ne vedd félvállról, mert rossz vége lesz.
A hasnyálmirigyrák áll a halálozási lista élén - 5 évvel a diagnózis után a túlélési adatok szerint nagy valószínűséggel már alulról szagolod az ibolyát. Azért ennyire rossz a túlélési arány, mert a hasnyálmirigyrákot nagyon nehéz korai stádiumban felfedezni, ráadásul egy agresszív, gyorsan áttétet adó daganatról van szó. Azért van néhány figyelmeztető jel, ami arra utal, baj van. Ha bármilyeket, esetleg mindegyiket észleled, azonnal menj orvoshoz. Az életed múlhat rajta.

1. A székleted világos és "úszik".

Ha a székleted világos és lebeg a víz színén, azt jelzi, a tápanyagok nem szívódnak fel rendesen a szervezetedben. A hasnyálmirigy által kiválasztott enzimek segítenek megemészteni a zsírokat, valamint segít a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitaminok) felszívódásában. Ha a hasnyálmirigy nem működik rendesen, az emésztés sem tökéletes, a széklet pedig világos színű lesz és könnyű. Nyálkásnak is tűnhet, és a WC-ben lévő víz olyan lehet, mintha vékony olajréteg lenne rajta. Ha egy székleted ilyen, ne rohanj egyből az orvoshoz, de ha mindegyik ilyen, ne késlekedj soká.

2. Fáj a hasad vagy a gyomrod.

A hasfájás a hasnyálmirigyrák és az akut hasnyálmirigy-gyulladás legjellmezőbb tünete. Mindkettő végzetes lehet, de másképp fáj. Ha a fájdalom középről indul ki, mielőtt az alsóbb tájékra húzódna, vagy heteken keresztül érezhető, akkor daganat állhat a háttérben. Akkor is, ha az orvos proton-pumpa működést gátló szert írt fel (omeprazole vagy esomeprazole hatóanyagú gyógyszerek tartoznak ide), de a tabletta nem használ. Az orvosok gyakran tévesztik össze a hasnyálmirigyrák okozta fájdalmat reflux-szal vagy más emésztési problémával, amiknek tüneteit a fenti szerek hatásosan csökkentik.

Ha viszont a fájdalom hirtelen jön, nagyon erős, és a hasad közepén érezhető, akkor hasnyálmirigy-gyulladás lehet a baj. Bármelyikről van szó, keresd fel az orvosod.

3. Cukorbeteg leszel.

A hasnyálmirigy olyan hormonokat állít elő, amelyek az inzulintermelést és a vércukor szintet szabályozzák. Ha ez a szerv nem működik rendesen, könnyen alakul ki 2-es típusú cukorbetegség. Ha a súlyoddal és a táplálkozásoddal nincs probléma, de ennek ellenére diabétesszel diagnosztizálnak, akkor érdemes megvizsgálni a hasnyilmirigy működését. Ugyanez érvényes azokra a cukorbetegekre, akik egyszer csak azt veszik észre, a betegségüket már nem tudják kontrollálni úgy, ahogy eddig.

4. Kavarog a gyomrod egy hamburger után.

A hányinger és a hányás akkor hasnyálmirigyrákra figyelmeztető tünet, ha zsíros ételek elfogyasztása után jelentkeznek. Mivel ez a mirigy választja ki a zsírokat lebontó enzimeket, ha bármi gond van vele, az az emésztési problémákon meglátszik. A hamburgerhez hasonlóan a pizza, az avokádó és az olajos magvak is sok zsírt tartalmaznak, hányingert okozhatnak.

5. Indokolatlanul fogysz.

A nagyfokú súlyvesztés már előrehaladott állapotú hasnyálmirigyrákra utal, de ha azt veszed észre, hogy nem diétázol, de fogytál pár kilót, és hozzá a hasad is fáj, akkor az intő jel lehet. A nagy súlyveszteség pajzsmirigy problémára is utalhat. Bármi is okozza, az indokolatlan fogyásnak soha nem szabad örülni.

Nincsenek megjegyzések