Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

5 hatékony gyógynövény a vércukorszint szabályozására

A gyógynövényeket és a természetes orvosságokat nem csak évszázadok óta használják, de ráadásul nagyon csekély mellékhatásaik vannak, ha vannak egyáltalán. Fedezze fel ön is ezeket a bevált, régi módszereket, amelyek csodákat művelnek a szervezetünkkel!
Manapság a cukorbetegség a világ minden részén égető probléma. A folyamatos stressz és az egyre romló étkezési szokások mindig magasan tartják a vércukorszintet. Mindennek a tetejébe az ülő életstílusunk miatt kevesebbet mozgunk, mint valaha.

Szerencsére nincs hiány a vércukor szabályzására felírható modern gyógyszerekből. Ezek az orvosságok azonban, csakúgy, mint bármely más allopatikus készítmény, komoly mellékhatásokkal rendelkeznek. 
Gymnema Sylvestre
Ezt a növényt hindiül „cukorgyilkosnak” nevezik, nem nehéz tehát elképzelni, hogy tele van a cukorbetegség ellenszereivel. Gymnemic savat tartalmaz – ez egyfajta glikozid, amely csökkenti az ízlelőbimbók érzékenységét az édes dolgokra, ezzel redukálva az elő-cukorbetegek cukoréhségét. A 2-es típusú cukorbetegek is szabályozhatják a vércukrukat ezzel a növénnyel: növeli a sejtekben az enzimek aktivitását, így azok felhasználják a testben lévő felesleges glükózt. Emellett a növény gyorsítja az inzulintermelést is (kell is, mert Indiában van a legtöbb cukorbeteg a világon).
Ginzeng
A ginzeng évszázadok óta az immunerősítő és gyógyító hatásairól ismert, ám nemrég kimutatták, hogy bizonyos antidiabetikus tulajdonságokkal is rendelkezik. A ginzeng fogyasztásával lelassul a szénhidrátok felszívódása, a sejtek pedig aktívabban hasznosítják a glükózt. Emellett a hasnyálmirigy inzulintermelése is megnő. Mindez hozzájárul a test egészségéhez és a cukorbetegségre való hajlam csökkentéséhez. A cukorbetegek esetében a ginzeng 15-20%-kal csökkentheti a vércukorszintet –  a Torontói Egyetem kutatói szerint.
Zsálya
Egy német tanulmány során kimutatták, hogy az éhgyomorra fogyasztott zsályakivonat jelentős mértékben csökkenti a vércukorszinteket. Fokozza az inzulin-kiválasztást és annak hatását, mely segít mérsékelni a vércukrot az diabéteszt megelőző állapotokban, és szabályozni azt a 2-es típusú cukorbetegek szervezetében. A zsálya ezen felül a máj működését is pozitívan befolyásolja; az egészséges máj pedig erősíti az immunrendszert. Habár előszeretettel használják húsos ételek ízesítésére, a zsálya tea formájában a leghatékonyabb.
Áfonya
Egy újabb növény, amelynek jelentős cukorbetegség elleni gyógyhatásait szintén elérhetjük egy csésze tea fogyasztásával. Az áfonyában található egy glükokinin nevű vegyület, amely a vércukorszint csökkentéséért felelős.
Ez a gyümölcs azokon is segít, akiknek a betegség miatt leromlott a látásuk. Vigyáznunk kell azonban az áfonyakivonat és a cukorbetegségre szedett gyógyszerek egyidejű alkalmazásával, mert a vércukorszint hirtelen veszélyesen alacsony szintre eshet. A vércukorszintet ajánlott rendszeresen mérni.
Oregánó
Ez a spanyol és mediterrán eredetű egzotikus fűszer glikozidokat tartalmaz, amelyek csökkentik a test vércukorszintjét. Az oregánó vizes kivonata glükozidáz-gátló tevékenységet mutat. A kivonatból kiválasztott rozmaringsav növeli a hasnyálmirigy amiláz-aktivitását, valamint erősíti az immunrendszert. Segít növelni az inzulin aktivitását, és mozgósítja a sejtekben a glükózt, ezzel lassítva a szénhidrátok kialakulását.
A cukorbetegség javarészt az életstílusból adódó betegség: ez az első dolog tehát, amin változtatnunk kell a megelőzéséhez. Étkezzünk egészségesen, kapcsoljuk ki a tévét és sétáljunk egyet! Eleget terheltük már a testünket, vegyük most kézbe az egészségünket!

Nincsenek megjegyzések