Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Az alváshiány éhesebbé tehet

A komoly alváshiánytól érzékenyebbek az emberek az ételek látványával szemben, éhesebbé teszi őket, mint amilyenek valójában – idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő portál.
Vizsgálataikban tizenkét normál testsúlyú felnőtt férfi agyát szkennelték orvosi képalkotó berendezéssel, miközben az önkéntesek ételfotókat néztek.

A tesztet normál éjszakai alvás és egy ébren töltött éjszaka után is elvégezték. Úgy találták, hogy kialvatlanul jóval nagyobb aktivitást mutatott az agy éhségért felelős területe (a jobb oldali elülső cinguláris kéreg), mint kipihent állapotban. Az agyi válasz független volt attól, hogy megelőzően mennyire érezte magát éhesnek a vizsgálati alany, és attól is, hogy mekkora kalóriatartalmú ételt ábrázolt a mutatott fotó.

A teszt után azonban már éhesebbnek vallották magukat a kialvatlanok, mint a kipihentek, annak ellenére, hogy vércukorszintjük ezt nem indokolta, mert nem változott a vizsgálat ideje alatt. Mindez arra utal, hogy önmagában az alváshiány arra ösztönözheti az agyat, hogy bekapcsolja az evés iránti vágyat függetlenül az aktuális vércukorszintünktől.

Nincsenek megjegyzések