Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Hosszú Katinka elárulta: 2020 után jöhet a baba

Közeledik a vizes vb, amelyen Hosszú Katinka újra hazai közönség előtt bizonyíthat.
Ám a háromszoros olimpiai bajnok úszó addig sem tétlenkedik! Ha épp nem a medencében szeli a habokat, a jövő úszócsillagait keresi, az utóbbi időben pedig az egyik nagy cég, a Huawei új, Tökéletes Portré kampányának arcaként is a figyelem középpontjába került.

Ilyen sűrű program mellett jut-e ideje még egy kis kikapcsolódásra a világbajnokság előtt?
Hosszú Katinka: Sajnos nem! 2012 óta 2-3 napnál többet nem is pihentem, eléggé hosszúra nyúlt az az időszak, amióta folyamatosan dolgozunk Shane-nel. Őszintén szólva, már Rió előtt eldöntöttük, hogy az itthoni vb minden szempontból elsőbbséget élvez, így a pihenést kitoljuk a verseny utánra. Nagyon várom már, hogy 2006 és 2010 után újra hazai közönség előtt versenyezhessek, mert tudom, hogy elképesztő lesz a hangulat. A mai napig libabőrös leszek, amikor arra gondolok, milyen volt korábban itthon rajtkőre állni. Most is biztosan felemelő érzés lesz, de ezzel együtt hatalmas nyomás is nehezedik rám, mindenki érmeket vár tőlem.
AZ IDEI FŐ VERSENYE A BUDAPESTI VILÁGBAJNOKSÁG LESZ. KATINKA IMÁD ITTHON VERSENYEZNI /FOTÓ: FUSZEK GÁBOR

Mer jóslatokba bocsátkozni, megajándékozza a magyar szurkolókat majd aranyérmekkel, örülhetünk újabb világcsúcsnak?
Hosszú: Érmekről sosem szoktam beszélni, mert nem tudhatom, hogy a többiek hogyan szerepelnek majd, csak a saját eredményemet vagyok képes kontrollálni. Nap mint nap azért dolgozom, hogy összejöjjenek újabb egyéni rekordok, természetesen ez nálam világcsúcsot jelent. Jól megy a felkészülés, remélem, ebben a hátralevő pár hónapban se sérülés, se betegség nem szól közbe. Bízom benne, idén nyáron jobb formában leszek, mint valaha!
AZ ÚSZÓNŐ HAJNALBAN KEL, ÉS A KONDITEREMBEN KEZDI A NAPJÁT /FOTÓ: INSTAGRAM


Nem kevés munka van egy-egy érem és világcsúcs mögött. Hogy bírja a terhelést, mennyire megy gördülékenyen a felkészülés és az úszóklub körüli teendők összeegyeztetése?
Hosszú: Nem egyszerű, nagy fába vágtuk a fejszénket a klubbal. Most már nem rólam szól minden, nem az van, hogy „én” majd lemegyek az uszodába, „én” majd felállok a rajtkőre, és „én” majd leúszom a távot, aztán vagy jól sikerü­l, vagy nem. Nagyon sok ember életére hatással vagyunk, hatalmas a felelősségünk, próbálunk a hibákból minél gyorsabban tanulni, hogy még jobban működjön az úszóiskola. Délután lemegyek edzésre, és tudom, hogy még ezer dolog lenne az irodában, amit muszáj elintézni, de akkor az úszásra kell koncentrálnom, ki kell zárnom minden mást.
HOSSZÚ KATINKA HÁROM OLIMPIAI BAJNOKI CÍMET SZERZETT TAVALY A RIÓI JÁTÉKOKON /FOTÓ: MTI ILLSÉS TIBOR


Látja már az új Hosszú Katinkát valamelyik gyerekben?
Hosszú: Rengeteg kis Katinkát látok! Egy-két gyerekben jobban visszaköszön a gyerekkori énem, néhányukban pedig mások tulajdonságait fedezem fel, például a magyar válogatottból, vagy a világ élvonalához tartozó úszók közül. Sokszor jönnek oda hozzám a szülők, és teszik fel a kérdést, „tehetséges-e a gyerek, érdemes-e úszni hordani”? Ilyenkor mindig azt mondom, ha szeret úszni, akkor érdemes, mert tízéves korban nem nagyon lehet megmondani, melyikük lesz az, akinek a világ élvonalába sikerül bekerülnie, és nagy eredményeket hoznia. Nagyon sokáig én is csak edzőpartner voltam, huszonhét évesen mégis olimpiai bajnok lettem. Az összes gyereknek meg kell adni a lehetőséget, nem csak az a lényeg, hogy öt- vagy tízévesen hogy fekszik a vízen. Természetesen ez is nagyon fontos, de az is számít, mi történik a gyerek környezetében, pél­dául megeshet, hogy egy idő után fontosabb lesz neki a tanulás, mint a sport.
FÉRJE, SHANE TUSUP EGYBEN AZ EDZŐJE IS, MINDEN IDŐT EGYÜTT TÖLTENEK /FOTÓ: INSTAGRAM


Valaki tehát akkor lesz jó úszó, ha…
Hosszú: Ez nagyon összetett dolog, a tehetség mellett sok-sok szorgalomra és rengeteg munkára is szükség van. Huszonhárom éve úszom versenyszerűen, minden évben ugyanazt a mennyiségű munkát és energiát fektetem bele az edzésekbe, ha nem többet, hogy előrelépjek! Hiá­ba van már rengeteg tapasztalatom, mit és hogyan csináljak, még így is kemények a felkészülések. Egy biztos, sosem szabad feladni, és mindig tanulni kell a hibákból.
A MEDENCÉN KÍVÜL IS SIKERT SIKERRE HALMOZ: SAJÁT SPORTMÁRKÁJA ÉS ÚSZÓISKOLÁJA IS VAN /FOTÓ: POZSONYI ZITA


Mi a legnehezebb a profi úszásban?
Hosszú: Ott kezdődik, amikor hajnalban megszólal az óra. Ha csak abba belegondolok, aznap mit kell majd teljesítenem, akkor valószínűleg fel sem kelek. Reggelente öt-hat órát edzek, és saját magam kell mindennap „meggyilkolnom” ahhoz, hogy ez érjen is valamit! Mentálisan hatalmas kihívás, éppen ezért le szoktam bontani lépésekre a napomat. Először, amikor csörög a vekker, azt mondom magamnak, jó, felkelek kávéért, majd rendben van, lemegyek az uszodába, aztán egye fene, felemelek egy-két súlyt. Mindig a következő feladatra próbálok koncentrálni. Így sokkal gyorsabban eltelik az edzés, és jobban is teljesítek, ha nem arra gondolok, hogy hat órát kell egyben edzenem.
Bár az előbb mondta, hogy mindig csak a következő lépésre koncentrál, azért tekintsünk kicsit előre is. Hogyan látja magát pár év múlva?
Hosszú: Shane-nel szeretnénk gyereket, pár éve ez már rendszeres beszédtéma közöttünk. Valószínűleg már lenne is, ha nem élsportoló lennék. A versenysport és a gyerekvállalás azonban nem fér össze, így 2020-ig nem tervezünk babát. Utána pedig meglátjuk. Minden úgy lesz, ahogy lennie kell.
Mit üzen a jövő nemzedékének, miért válasszák a fiatalok az úszást?
Hosszú: Nemcsak a legmenőbb sportág, de minden izomzatot megmozgat, és állóképességet is ad, ráadásul nagyon jó alakunk lesz tőle. Rengeteg mindent kaptam az úszástól. Barátokat, amerikai ösztöndíjat, találkoztam életem szerelmével, Shane-nel, körbejárhattam a világot, és az úszóklubot is ennek köszönhetem.
Mondhatjuk, hogy lassan annyi kilométert úszott már le, mint amennyit leutazott életében. Nem lesz szabadsága már a vb előtt, de ha mégis elmehetne valahova, hova utazna?
Hosszú: Az attól függ, éppen milyen kedvem van. Tokiót nagyon szeretem, és megőrülök a japán kony­háért. San Franciscóba is imádok menni, mert Shane szülei ott élnek, szeretem őket, és ha tehetjük, meg is látogatjuk őket. De bárhol elvagyok, ahol víz van, ugyanis ott tudok a legjobban kikapcsolódni.
Férje az edzője
Született: 1989. május 3., Pécs
Sportág: úszás
Klubjai: Bajai Spartacus, Vasas, Iron Aquatics
Sikerei: 3x olimpiai bajnok, 5x világbajnok (50 m medencében), 13x világbajnok (25 m), 13x Európa-bajnok (50 m), 10x Európa-bajnok (25 m), 5x Világkupa-győztes (25 m)
Edzője: Shane Tusup (aki egyben a férje is)

Nincsenek megjegyzések