Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

5 dolog, amikre figyeljen, ha pajzsmirigy alulműködés mellett

A pajzsmirigy alulműködés hazánkban népbetegségnek számít, mely a legtöbb esetben élethosszig tartó gyógyszeres kezelést igényel. Dr. Bérczy Judittól, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosától megtudhatjuk, mi mindenre érdemes ekkor figyelni.
Ne csak a TSH értékére legyen kíváncsi

Nagyon sokan egyedül a TSH értékét ellenőriztetik, ám sokkal pontosabb képet kaphat ön is és az orvosa is akkor, ha mellette a T3, T4 és az ATPO szintjét is megvizsgáltatja. Ezek ugyanis nagyban árnyalják a képet, hiszen egyedül a TSH nem elég a zavar pontos diagnózisához. Sőt, a labor mellett szükség lehet a pajzsmirigy ultrahang vizsgálatára is - írja a napidoktor.

Nem mindegy, hogy szedi a gyógyszert

A pajzsmirigy hormon gyógyszert nagy körültekintéssel szükséges bevenni, hiszen vannak olyan ételek, italok és egyéb készítmények, melyek egyidejű alkalmazása csökkenti a szer felszívódását. Éppen ezért a gyógyszert érdemes reggel, éh gyomorra, vízzel bevenni, és fél órát kell várni a reggeli elfogyasztásáig – mondja az endokrinológus, aki hozzátette, hogy a kávéval egy órát is szükséges várni.

Gluténérzékenységgel is párosulhat

Kutatások szerint az autoimmun eredetű pajzsmirigyzavar és a szintén autoimmun gluténérzékenység gyakran együtt jár, ezért érdemes lehet a betegeknek gluténmentes diétát követniük! Ugyanis meglehet, hogy ezáltal nem csak az eredményeik javulhatnak, de a kellemetlen tünetek is csökkenhetnek, esetleg megszűnhetnek.

Várandósság esetén gyakran ellenőriztesse az értékeit

Sajnos a terhesség során sokszor nem ellenőrzik kellő rendszerességgel a pajzsmirigyzavarral küzdő kismamák értékeit, pedig probléma esetén vetélést, koraszülést és fejlődési rendellenességeket is okozhat a nem megfelelően kezelt betegség. Éppen ezért lenne szükséges minden trimeszterben vérvétel útján meggyőződni a TSH, T3, T4, ATPO értékekről. Azt azonban fontos tudni, hogy az áldott állapot alatt a pajzsmirigy funkciókban változások következnek be, ezért ekkor másak a referenciatartományok- mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa.

Ügyeljen az étkezésére

Azt már említettük, hogy érdemes gluténmentes diétát tartani, mivel az állapot cöliákiával is járhat együtt, ám emellett a tej fogyasztásával is csínján kell bánni, mivel a benne lévő kazein lebontása igen nehézkes, ami nagy energiákat von el az egész szervezettől- sajnos a pajzsmirigy hormontermelésétől is. Ugyanígy kerülendők az ízfokozókkal, tartósítószerekkel teli élelmiszerek, valamint a túlcukrozott ételek is, hiszen ezek mind könnyen felboríthatják a hormonháztartást.

Más hormonzavarokkal járhat együtt

A pajzsmirigy alulműködés egy olyan betegség, amely gyakran más hormonális rendellenességekkel jár együtt. Ezért célszerű ilyen esetben utánajárni annak, nincs-e mellette progeszteronhiány, IR, PCOS, mellékvesezavar vagy alacsony AMH szint. Ez utóbbi ellenőrzése kiemelten fontos meddőség esetén, ugyanis segítségével képet kaphatunk arról, hogy vajon mikor „fogynak el” az érett petesejtek.

Nincsenek megjegyzések