Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

6 komoly nőgyógyászati tünet

A legtöbb nő számára egy-egy szabálytalan menstruációs ciklus, vagy alkalmi gombás hüvelyfertőzés az élet „természetes” velejárója, semmi olyan, amit az idő vagy egy egyszerű kezelés ne gyógyíthatna meg.
Ám sajnos vannak olyan nőgyógyászati tünetek, mint például a szex utáni hüvelyi vérzés vagy szokatlan dudorok, sebek, melyekről számos tévhit kering - írja a napidoktor.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Legtöbb esetben a kismedencei fájdalom, a pecsételő vérzés, viszketés vagy egyéb tünetek nem súlyosak. Még olyan normális folyamatok, mint a peteérés is járhatnak fájdalommal. Ez az úgynevezett középciklusi fájdalom, melyet egyes nők az ovuláció alkalmával görcsös, féloldali alhasi fájdalomként élnek meg. Az, hogy a fájdalom melyik oldalon jelentkezik, hónaponként változhat.

Amennyiben rendszeresen, a ciklus közepén érez 2-3 napig tartó alhasi fájdalmat, mely magától elmúlik, az általában nem jelent semmi szokatlant. Hasonlóképpen, a rendellenes hüvelyi folyás is jelezhet nemi úton terjedő betegséget, de gyakran csak egy könnyen kezelhető fertőzés jele.

Ugyanakkor némely tünet súlyos egészségügyi problémát jelez. Nem kell pánikba esni, de jó tudni, hogy mikor forduljon orvosi segítségért.

Kismedencei fájdalom

Ha a kismedencei fájdalom az ovuláció után is fennáll, és egyszerű otthoni kezeléssel nem múlik, keresse fel orvosát. Ha krónikus kismedencei fájdalma van, az orvos ellenőrizni fogja, nincs-e méh miómája vagy endometriózisa. Ugyanakkor azt is megnézi, nem valamilyen gyulladásos kismedencei betegség okozza-e a tüneteket, melyet a kismedencei fájdalom mellett általában hüvelyi folyás és láz is kísér.

Egyes esetekben az erős kismedencei fájdalom hirtelen jelentkezik. Megrepedt vagy vérző petefészek ciszta okozhat ilyen jellegű fájdalmat, ezért mihamarabb forduljon orvoshoz. A hirtelen, súlyos kismedencei fájdalom petefészek-csavarodást is jelezhet, mely elvághatja a véráram útját. Ehhez émelygés és hányás is kapcsolódhat.

Ezen felül a hasi fájdalom és a hüvelyi vérzés együttes jelentkezése méhen kívüli terhesség jele is lehet, mikor a megtermékenyített petesejt a méhen kívül ágyazódik be.

Mindkét esetben menjen az ügyeletre, ha orvosa nem elérhető.

Szerencsére a legtöbb kismedencei fájdalom nem petefészek rákot jelez, de nem árt, ha ismeri ennek tüneteit. Ha két héten át puffad, kismedencei nyomást érez és gyakrabban kell vizelnie, valamint ezen tünetek minden nap jelentkeznek, akkor menjen el egy petefészekrák szűrésre.

Rendszertelen vérzés

Bár a fogamzásgátló tabletták okozhatnak pecsételő vérzést – mely nem ad okot aggodalomra -, jobb, ha jelzi ezt orvosa felé. Azonban ha nem használ semmiféle fogamzásgátló tablettát, és a rendszertelen vérzés már egy-két hónapja tart, menjen el egy ellenőrző vizsgálatra!

A rendszertelen vérzés rengeteg dolgot takarhat: a szokásosnál hosszabb ciklust, ovulációs vérzést, egy hónapon belül két ciklust, szex utáni vérzést, stb.

A rendszertelen vérzés számos nem túl komoly okra vezethető vissza, ezek közül leggyakoribb a perimenopauza, méh mióma vagy polip.

A pajzsmirigy problémák is kihathatnak a menstruációs ciklusra, szoptató anyáknál pedig a hüvelyszárazság okozhat pecsételő vérzést szexuális aktus után.

Ugyanakkor, ha minden aktus után vérzést tapasztal, az aggasztó jele lehet annak, hogy a méhnyak könnyen irritálódik, mely gyakran a méhnyak valamilyen fertőzésének a jele. Egészséges méhnyakra ugyanis ez nem jellemző. A nemi úton terjedő betegségek, mint a gonorrhoea vagy chlamydia is okoz olyan méhnyaki elváltozásokat, melyek aktus utáni vérzést okoznak.

Amennyiben Ön a posztmenopauza idejében van, különös figyelemmel kell kísérni minden hüvelyi vérzést, mivel a méhrák lehetséges jele lehet. A méhrák, összehasonlítva a petefészek rákkal, rendkívül jól kezelhető, mivel általában még a korai stádiumban észlelik, ha odafigyelnek az olyan jelekre, mint a posztmenopauzális hüvelyi vérzés.

Emellett minden pubertáskor előtti és terhesség alatti hüvelyi vérzést ellenőriztetni kell.

Kóros hüvelyi folyás

A hüvelyi folyást akkor tekintjük kórosnak, ha a nő úgy érzi, hogy az nem szokványos. Ugyanakkor kóros hüvelyi folyást jelent az erős szagú, szokatlanul sok vagy szokatlan színű hüvelyváladék, melyhez viszkető, égő érzés társulhat.

Leggyakrabban a háttérben valamiféle gombás fertőzés, bakteriális gyulladás áll, melyek könnyen kezelhetőek.

Mivel a nemi úton terjedő betegségek is okozhatnak kóros folyást, ellenőriztesse magát orvosával, hogy kizárhassa ennek lehetőségét.

Közölje orvosával azt is, ha bármilyen tartós, vízszerű váladékot tapasztal, mivel ez klasszikus tünete a petevezeték daganatának, ami viszont szerencsére ritkábban előforduló megbetegedés.

Viszketés

A viszketés hüvelyi folyás nélkül is jelentkezhet, különösen, ha a beteg illatosított szappant, krémet, síkosító zselét használ. Az érzékeny bőrűeknél különösen nagy az irritáció veszélye.

Azonban ha a viszketés bőrelváltozással is jár, az aggasztó jel lehet. Például a sclerosus nevű bőrbetegség kis, fehér, viszkető foltokat okoz a szeméremtesten. Ezek a foltok nagyobbá nőnek, elvékonyodnak és ráncosodnak. A betegség leginkább az idősebb nőket érinti. Kezelés nélkül hegesedhet, vizelési és/vagy szexuális problémákat okozhat, illetve a foltok helyén bőrrák is kialakulhat.

Hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság a szoptató anyáknál, illetve a posztmenopauzában lévő nőknél pecsételő vérzést okozhat szex után. Miután a szoptató anyánál újból megindul a peteérés, a hüvelyszárazság is enyhül.

Idősebb nőknél azonban a kevesebb ösztrogénszint miatt a hüvelyi szövetek elvékonyodnak, atrópiássá válnak, száraz és irritált lesz.

Nem csak a hüvelyszárazság okoz fájdalmas szexuális együttlétet, de a hüvely szövetének elvékonyodása is, mivel fogékonyabbá tesz a fertőzésekre.

Éppen ezért nem kell szégyenkezni az orvos előtt, hanem számoljon be neki a kellemetlen hüvelyszárazságról, ami ösztrogén krémekkel, gyűrűvel vagy tablettával enyhíthető.

Sebek, csomók, dudorok

Egyes nőknél kialakulhatnak faggyúmirigy ciszták vagy bőrkinövések a lágyéki területen, terhes nőknél pedig olyan visszér keletkezhet, melyet csomónak érezhet a szeméremtesten, ha éppen áll. Ezek mind jóindulatú dolgok.

Ugyanakkor egyes dudorok vagy sebek súlyosak is lehetnek, ezért szükséges, hogy az orvos körültekintően megvizsgálja őket.

A nemi szerv területén jelentkező sebek herpeszre vagy rákra utalhatnak, mely tünetei a szokatlan csomók, szemölcsszerű dudorok, vagy piros, lapos, nem gyógyuló sebek a szeméremtesten. Időnként a sebek pikellyessé vagy elszineződötté válhatnak.

A melanoma a szeméremtesten is jelentkezhet. Tünete a kékes-fekete vagy barna, kiemelkedő anyajegy a nemi szervek területén.  A betegek gyakran tévesen azt hiszik, azokon a testrészeken, melyek nincsenek kitéve a nap káros sugarainak, nem lehet melanomájuk.

Nincsenek megjegyzések