Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

A nők szíve tényleg jobban bírja!

Szívünk már az anyaméhben elkezd verni és egy percet sem pihen egészen halálunkig. Fontos, hogy vigyázzunk rá és megóvjuk egészségét. Ebben segíthet a szűrővizsgálat. Nem akarunk rossz hírt közölni, de a nők szíve valóban tovább maradhat egészséges, mint a férfiaké.
A szívvizsgálatok szükségességének gyakorisága attól függ, hogy páciensnek van-e már kialakult kardiológiai problémája vagy esetleg magas szív és érrendszeri (kardiovaszkuláris) kockázati osztályba tartozik. Sőt, e kockázat tekintetében az sem mindegy, a páciens melyik nemhez tartozik - írja a Napidoktor.

„A 40 év feletti férfiak között gyakoribb a magas kardiovaszkuláris kockázat. Az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a zsíranyagcsere zavara, a dohányzás, de az alvási apnoe – alvási légzéskimaradás – is, mind kórosan befolyásolják a szív működését és drámian növeli a kardiovaszkuláris kockázatot. Számukra létfontosságú lehet a rendszeres, minimum kétévenkénti kardiológiai szűrés” – tudtuk meg Dr. Othmane Taha kardiológus főorvostól, az Ezüstfény Klinika szakértőjétől.

Ne tartson vissza a félelem

Sokan azért hanyagolják el a vizsgálatokat, mert attól tartanak, hogy az esetleg fájdalommal jár. Pedig ez nem így van. „A kardiológiai szűrővizsgálatok során részletesen és célzottan kikérdezzük a beteget, felépítjük a kórelőzményt és rögzítjük a beteg panaszait. Sok esetben több betegség kizárható vagy épp feltételezhető már a válaszok alapján is. Ezt követi a fizikális vizsgálat, mely többek között a mindenki által ismert vérnyomásmérésből, sztetoszkópos meghallgatásból áll. Ez után a nyugalmi EKG és – ha szükséges – szívultrahang vizsgálatot is végzünk. A terheléses EKG vizsgálatot minden 40 év felett páciens esetében – kizáró ok hiányában – javasolt elvégezni, mely során fokozatos terhelés mellett indirekt úton vizsgáljuk a koszorúér-keringést. A szűrővizsgálat részét képezi a laborvizsgálat, melynek során többek között ellenőrizzük a beteg koleszterin- és vércukorszintjét. Ezek segítségével megállapítható az esetleges kardiológiai probléma és fel tudjuk állítani a szükséges terápiát is” – mondta el a főorvos.

Időzített bomba ketyeghet mellkasunkban

Előfordul, hogy egy egyszerű kardiológiai szűrővizsgálat során derül ki, hogy az ember beteg. „Ilyen például a még panaszokat nem okozó mitrális prolapsus, mely gyakran a fiatal nőket érintheti. Ilyenkor a szívbillentyű szövetének „lazasága” miatt a szív összehúzódásakor a billentyű túlmozdul a bal pitvar felé, mely miatt vér szivárog vissza. Ha ez az állapot romlik, akkor egyre több vér szivárog vissza a bal pitvarba, mely problémát idővel műtéti úton kell korrigálni. E betegség előrehaladott állapotának jelei lehetnek a légszomj, a lábdagadás és a fáradékonyság. Az szívultrahangos vizsgálat során – mely fájdalom- és mellékhatás mentes -, könnyedén kiszűrhető ez az állapot is, melyet rendszeres ellenőrzéssel jól követhető és megállapítható a szükséges kezelés is” – figyelmeztetett a lappangó problémákra Dr. Othmane Taha.

A nők szíve tényleg tovább bírja!

Bár sokan úgy vélik, hogy csak egy urbánus legenda, de a nők szíve tényleg sokkal tovább maradhat egészséges, mint a férfiaké. Ennek oka magában a nőiségben rejlik! „A nők szívét és érrendszerét védik a menstruációval összefüggő hormonok. Ezért ők egészen a menopauzáig alacsonyabb szív és érrendszeri kockázattal bírnak a hasonló életkorú férfiakhoz képest. Amint azonban átesnek a változó koron, ez a védettség megszűnik, így számukra is szükségessé válik a rendszeres kardiológiai szűrővizsgálat” – árulta el az Ezüstfény Klinika kardiológus főorvosa.

Nincsenek megjegyzések