Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

A rövid, intenzív edzés segít a cukorbetegeknek

A rövid időtartamú, magas intenzitású edzések  jobbat tesznek a 2. típusú cukorbetegségben szenvedőknek, mint a hagyományos, hosszú, közepes intenzitású mozgás – derült ki új, kanadai vizsgálatból.
A cukorbetegeknél, akik rövid, ám nagy intenzitású edzéseken vettek részt, jobban csökkent a HbA1c, azaz a glikált hemoglobin (az a hemoglobin – a vörösvértestekben található, oxigénszállító fehérje -, amelyhez glükóz, vagyis cukor kapcsolódik), a „rossz” LDL koleszterin szintje, és a trigliceridszint, valamint nagyobb arányban emelkedett a „jó”, HDL koleszterin szintje, mint a hagyományos edzést végzőkben - írja a Napidoktor.

A HbA1c csökkenése egyenesen olyan mértékű volt, mintha gyógyszerrel kezelték volna a beteget. A kutatás vezetője, Dr. Paul Poirier, a Quebec-i Université Laval munkatársa szerint azonban az edzés már csak azért is jobb a gyógyszereknél, mert nem csak a cukorbetegséget, hanem a vérzsírszintet is segít kezelni.

Rövid távon emeli a vércukorszintet

A tanulmány ötletgazdája a Waterloo Collegiate Institute hallgatója, Avinash Pandey volt. Dr. Poirier szerint az utóbbi időben nagyon népszerűek lettek a magas intenzitású, rövid edzések, ám eddig nem tesztelték őket 2. típusú cukorbetegségben szenvedő betegeken.

Ennek az egyik oka az volt, hogy az intenzív edzés ezeknél a betegeknél a mozgás befejezése után rövid távon megemeli a vércukorszintet. Ez nem jelent veszélyt a beteg egészségére nézve, de eddig senki nem vizsgálta meg, hogy vajon ez a rövid távú emelkedés hosszú távon nem vezet-e inkább előnyökhöz.

Jelentősek a különbségek

A hagyományos edzésprogramba belefogó páciensek 30 percnyi edzést végeztek a maximális pulzusszám (ezt általában a 220 mínusz az illető életkora képlettel számolják ki) 60 százalékának elérésével. Az intenzív edzést végzők háromszor 10 percig edzettek, a maximális pulzusszám 85 százalékán.

A tanulmány viszonylag kis létszámú volt, a két edzésprogramot mindössze 76 személy próbálta ki. A résztvevők átlagos életkora 65 év volt, túlsúlyosak voltak, átlagos testtömegindexük 31 kg/m2 volt.

Az edzésprogram 3 hónapja után a HbA1c a hagyományos edzést végzőknél 0,25 százalékkal, míg az intenzív edzést végzőknél 0,82 százalékkal csökkent. Az LDL koleszterin hagyományos edzésprogram esetén 6,2 mg/dl-rel, intenzív edzés esetén 14,3 mg/dl-rel csökkent. A HDL koleszterin szintje a hagyományos edzés mellett változatlan maradt, míg az intenzív edzésprogramnál kissé növekedett. A trigliceridszint 76 mg/dl-rel csökkent az intenzív edzésben részt vevők körében, míg a hagyományos edzést végzőknél ez a csökkenés csak 15 mg/dl volt.

A vizsgálatban részt vevő páciensek cukorbetegségét mind nemrég fedezték fel – erre azért volt szükség, mert a cukorbetegségben régóta szenvedők 20-30 százalékánál csendes ischémia (egy adott terület vérellátási zavara) léphet fel.

A tanulmányban nem végeztek terheléses vizsgálatot. Dr. Poirier szerint a kutatás rövid időtartamú volt, ezért további vizsgálatokra van szükség. Egyelőre csak annyit lehet elmondani, hogy a magas intenzitású edzések rövid, három hónapos távon v biztonságosak, és olyan hatékonyak, mint a gyógyszer.

Nincsenek megjegyzések