Az álmatlanság is fejben dől el

Az álmatlanság az egyik leggyakrabban keresett tünet a Google keresőben. A legújabb kutatási eredmények alapján úgy tűnik, ez a tünet is feliratkozott arra a listára, melyről azt mondhatjuk: fejben dől el.
Azok az alanyok, akik álmatlanságban szenvednek, de csak placebót (hatóanyag nélküli tabletta) írtak fel számukra a probléma orvoslására, kipihentebbnek érzik magukat, mint azok, akik semmilyen kezelésben nem részesültek. A Sydney Egyetem kutatói az eredményeiket a Sleep Medicine folyóiratban publikálták.

A kutatás során 13 korábbi tanulmány adatait vették alapul, amikben összesen 566 álmatlanságban szenvedő egyént vizsgáltak meg. Az összevont elemzés során két csoportra osztották őket, voltak, akik hatóanyagot nem tartalmazó gyógyszert, placebót kaptak, míg a másik csoport tagjai semmilyen kezelésben nem vettek részt. A placebót szedő alanyok nagyobb fejlődést mutattak elalvás terén, tehát egyszerűen már az is megoldhatja a problémánkat, ha úgy gondoljuk, hogy kezelésben részesülünk. 

Dr. Ben Colagiuri, a tanulmány szerzője szerinte egyértelműen a placebó szedésének tudható be a fejlődés, nem pedig a kísérletben való részvétel tudata adott erőt a jobb alváshoz. Patrick Finan, a Johns Hopkins University School of Medicine pszichiátere és viselkedés kutatója a cikk kapcsán elmondta, hogy az álmatlanságot az elvárások és az észlelés alakítja ki, így nem meglepő, hogy a placebo hatásos alvás szempontjából. 

Mindez az jelenti, hogy az alvás valószínűleg fejben dől el, hisz előfordult, hogy egy olyan egyén, aki átlagosan napi 4 órát aludt, de placebo tablettát kapott teljesen kipihentnek érezte magát szemben azzal, aki 7 óra alvás után sem volt megelégedve az alvás mennyiségével vagy épp annak minőségével.

A jó alvás nagyon fontos, az álmatlanság legyengít, rövid távon koncentrációzavart okozhat, hosszabb távon elhízáshoz is vezethet, a későbbiekben pedig diabétesz és szívproblémák kialakulásához is hozzájárulhat.

Forrás: vital.hu
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Kedvelj minket

Powered by Jasper Roberts - Blog