Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Cukorbetegség: itt az automata inzulinpumpa

Már Magyarországon is elérhető a hasnyálmirigy működését utánzó inzulinpumpa, amely automatikusan adagolja az inzulint, így megelőzi a hipoglikémiát.
A Nemzetközi Diabétesz Világnap alkalmából több, az 1-es típusú diabétesz kezelésének szakértője gyűlt össze, hogy felhívják a figyelmet az 1-es típusú diabétesz egyre gyakoribb előfordulására, valamint a betegség kezelésének technológiai fejlődésére. Egy új inzulinpumpát is bemutattak, amely innováció a hasnyálmirigy működését utánzó technológia területén - írja a HáziPatika.

A cukorbetegség egy krónikus betegség, amely akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, vagy a szervezet nem tudja hasznosítani a termelt inzulint. Az inzulin a vércukorszintet szabályzó hormon. Az 1-es típusú diabéteszt az elégtelen inzulintermelés jellemzi, amelynél rendszeres inzulinadagolás szükséges.

Átültethető lesz az inzulin

Francia kutatók nemrégiben bejelentették, hogy olyan inzulintermelő sejtek előállításán dolgoznak, amelyeket a későbbiekben transzplantálni lehet a fiatalkori cukorbetegekbe és ezzel mentesíteni lehet őket az állandó gyógyszeres kezeléstől. Kattintson tovább!

A cukorbetegség tünetei a túlzott mértékű vizelés, extrém szomjúság, állandó éhség, fogyás, a látás megváltozása és állandó fáradtság. Ezek a tünetek hirtelen is felléphetnek. Az 1-es típusú diabétesz kialakulásának okai ismeretlenek, ezért a tudomány mai állása szerint nem megelőzhető és nem is gyógyítható. Éppen ezért különösen fontos a betegség megfelelő kezelése, hogy egy cukorbeteg normális életet élhessen.

Magyarországon körül-belül 800 ezer cukorbeteg él: míg a felnőttek 90 százaléka 2-es típusú cukorbeteg, addig a diabéteszes gyerekek 90-95 százaléka 1-es típusú. Hazánkban nagyjából 45 ezer 1-es típusú cukorbeteg él, bár a pontos számot nem ismerjük, mivel a diabéteszes betegeket nem regisztrálják.

"Ha az 1-es típusú cukorbetegséget nem kezelik megfelelően, akkor 15 évvel is csökkentheti az élettartamot, míg a 2-es típusú cukorbetegség 5-10 évvel csökkentheti azt, ráadásul az életminőségen is ront. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy az egészségüggyel foglalkozó vállalatok olyan technológiákat fejlesszenek ki, melyek segítenek a betegeknek hatékonyan és szabadabban kezelni vércukorszintjüket, hogy ne csak élettartamuk, hanem az életminőségük is javuljon" - mondta Prof. Dr. Barkai László, a Magyar Diabetes Társaság elnöke, MTA doktor.

Pótolja a hasnyálmirigyet az új inzulinpumpa

A forradalmi inzulinpumpát arra tervezték, hogy segítséget nyújtson a cukorbetegeknek a jobb cukorkontroll megvalósításában ezzel csökkentve a hipoglikémiás események kockázatát. A hipoglikémia - amikor a vércukorszint a normál szint alá esik - egy súlyos állapot, ugyanis ha nem kezelik, látászavart, szívdobogást, ájulást, sőt kómát, vagy halált okozhat.

Az inzulinpumpa egy kis elektromos készülék, amely akkora, mint egy kisebb mobiltelefon vagy egy pakli kártya. Az eszközben egy rekesz tárolja a tartályt, mely inzulinnal van feltöltve. A tartályból egy dugattyú mozgása révén az inzulin az infúziós szereléken keresztül jut be a szervezetbe. Az infúziós szerelék egy bevezető eszköz segítségével szúrható be a testbe, és a kanülnek nevezett, közvetlenül a bőr alá helyezett vékony, rugalmas csövecskén keresztül továbbítja az inzulint.

A pumpával az inzulin folyamatosan adagolható oly mértékben, amit a beteg tud kontrollálni. Ez annyit jelent, hogy a cukorbeteg nem ad magának rendszeresen injekciókat, hanem folyamatos vércukorszint ellenőrzés mellett a megfelelő mennyiségű inzulint adagolja a készülék a beteg beállításai szerint. Az inzulinpumpát felnőttek, tinédzserek, és (szülői felügyelet mellett) gyerekek is használhatják, akik 1-es típusú diabétesszel élnek.

A Medtronic rengeteg kutatásra és a globális diabétesz közösség visszajelzéseire alapozva fejlesztette ki ezt a hasnyálmirigy működését utánzó technológiát, amely jelentős mérföldkőnek tekinthető a világ első mesterséges hasnyálmirigyének kifejlesztésében.

Nincsenek megjegyzések