Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Dióban a hosszú élet?

A dió fogyasztása, beleértve a földimogyorót és a mogyoróvajat is, segíthet abban, hogy hosszabb ideig éljünk – állítja egy új tanulmány.
Tovább élhetünk a diótól? Egy tanulmány szerint jól járnak azok, akik sokat esznek a dióból, a földimogyoróból és a mogyoróvajból. A kutatók több mint 200 ezer ember étrendjét vizsgálták az Egyesült Államokban és Kínában. Felfedezték, hogy a diófogyasztás összefüggésben van a korai halál kisebb kockázatával, mely a szívbetegséghez és egyéb okokhoz köthető - írja a Napidoktor.

A felfedezés alátámasztja azt a korábbi bizonyítékot is, mely megállapította a dió jótékony hatását a szívre nézve – mondta el a tanulmány vezetője, Dr. Xiao-Ou Shu, a Tennessee-állambeli Nashville-ben levő Vanderbilt egyetem globális egészségüggyel foglalkozó orvosprofesszora. Hozzátette azonban, hogy a felfedezés megfigyeléses tanulmányon alapszik.

Tehát a kutatók nem bizonyíthatnak ok-okozati összefüggést teljes biztonsággal. „Az összes rendelkezésre álló bizonyíték alapján, melyek a táplálkozási- és egészségügyi kutatásokból származnak, azt sugallják: a dió és a földimogyoró fogyasztás egészséges választásnak tekinthető” – fogalmazott a szakember.

A tanulmányt a JAMA Internal Medicine közölte. Shu csapata nőket és férfiakat egyaránt megkérdezett diófogyasztási szokásaikról, beleértve a földimogyorót és a mogyoróvajat. A földimogyoró általában kevésbé drága, mint egyéb diófélék, ezért jó alternatíva volt a tanulmányozott kisebb jövedelműek számára – mondta el Dr. Xiao-Ou Shu.

A csoport, aki a legtöbb diót, földimogyorót és mogyoróvajat fogyasztotta, 20 százalékkal csökkentette a szívbetegség miatt és minden egyéb okból bekövetkező korai halál kockázatát, összehasonlítva őket azzal a csoporttal, mely a legkevesebbet ette ezekből az ételekből.

„Mivel a földimogyoró (ami nem fán terem) jóval olcsóbb, mint a dió, ráadásul széles körben elérhető minden emberi faj és társadalmi réteg számára, tanulmányunk azt sugallja, hogy a diófogyasztás növelése potenciálisan költséghatékony hozzájutást biztosít a szív-és érrendszer javításához” – hangsúlyozta Dr. Shu.

De mennyi diót?

A kérdés már csak az, pontosan mekkora mennyiségben fogyasztottak diót a tanulmányban résztvevők. Az amerikai csoport, amelynek fogyasztása 20 százalékkal csökkentette a betegségek valószínűségét, több mint 18 grammot evett naponta – durván 2 evőkanálnyi hámozott mogyorót.

A kutatók különböző időszakokban követték nyomon ezen nők és férfiak szokásait, változóan 5,4 évtől 12 éven is túl. Vizsgálták, milyen hatás lehet a dióbevitel és a cukorbetegség vagy rák miatti elhalálozás között, de nem találtak semmit.

A mogyoróvaj ugyanolyan jól „működik”, mint egyéb diók – tette hozzá Dr. Shu. A tanulmány arról nem tartalmazott információt, hogy ezek meg voltak-e sózva, ám a szakember kiemeli, azt valóban számításba kell venni a fogyasztásnál, hogy mennyire sós a dió, hiszen a magas sófogyasztásnak magas a kockázata is.

No de mi is áll az előnyök mögött? „A diófélék tápanyagokban gazdagok, elsősorban telítetlen zsírsavban, rostban, vitaminokban, fenolos antioxidánsokban, argininben és egyéb fitokemikáliákban. Mindegyik arról ismert, hogy támogatja a szív egészségét és csökkenti a gyulladást.

Sonya Angelone San Franciso-i dietetikus, az Academy of Nutrition and Dietetics szóvivője kiemeli, hogy a tanulmány támogatja a dió étrendbe való beiktatását, mivel az része az egészséges étkezésnek, érdemes minden nap fogyasztani belőle.

Mindenkinek javasolja ezt, hozzátéve, hogy a dió egy egyébként is egészséges étrendet egészítsen ki, ne pedig olyat, melyben a cukornak, az édességeknek nagy szerepe van vagy éppen telített zsírban gazdag, mogyorós szósz a fő fogás. Ha ugyanis ilyen formában fogyasztjuk a dióféléket, aligha érzékelhetjük azok előnyeit… Érdemes egyébként a dióféléből is többfélét enni.

Nincsenek megjegyzések