Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Egyre jobbak a HIV-fertőzöttek életkilátásai

Az egészségesek átlagához közelítenek a HIV-fertőzöttek életkilátásai az egyre jobb kezeléseknek köszönhetően – állapította meg egy új tanulmány, mely a Lancet orvosi lap aktuális számában jelent meg.
Azok a húszéves fertőzöttek, akik 2010-ben kezdték szedni az antiretrovirális gyógyszereket, várhatóan 10 évvel tovább élnek, mint akiket 1996 óta kezelnek hasonló terápiával – idézte a BBC hírportálja a tanulmányt.

Az antiretrovirális kezelés három vagy több, a kórokozó szaporodását gátló gyógyszert foglalja magában.

Az orvosok szerint a kezelés minél korábbi megkezdése sokat segít, hogy tovább és egészségesebben éljenek a fertőzöttek. Az AIDS-szel foglalkozó karitatív szervezetek azonban rámutattak, még mindig sokan vannak, akik nem tudnak arról, hogy a HIV-vírus hordozói.

A tanulmány szerzői, a Bristoli Egyetem kutatói megállapították, hogy a HIV-kezelés rendkívüli sikeressége a kevesebb mellékhatással járó, a vírus szaporodását hatékonyabban gátló új gyógyszerek számlájára írható. A legfrissebb gyógyszerekkel szemben a vírus nehezebben válik ellenállóvá.

A jobb életkilátások a gyógyszerek mellett a javuló szűréseknek és a HIV okozta egészségi problémák hatékonyabb kezelésének köszönhetők.

A kutatók 18 korábbi tanulmányt elemeztek, ezek mintegy 88 500 európai és észak-amerikai HIV-fertőzött adatait tartalmazták. Az életkilátások becslésekor a gyógyszeres kezelés kezdetétől számított három éven belüli halálozási arányokból indultak ki.

Azt találták, hogy kevesebben haltak meg a vizsgált időszakban a kezelést 2008 és 2010 között, mint az 1996 és 2007 között megkezdők közül.

Egy húszéves, aki 2008 után kezdte a terápiát és a kezelés első éve után kevés volt a szervezetében a vírus, várhatóan 78 évig fog élni, ami az egészséges népesség kilátásaihoz hasonló.

Nincsenek megjegyzések