Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Ha ez igaz rád, nagyobb eséllyel kapsz szívrohamot: a hőhullámnak is köze van hozzá

Ezek is előre jelezhetik a szív- és érrendszeri betegségeket.
Egy új kutatás szerint összefüggés van a menopauza körüli hőhullámok és a szív- és érrendszeri betegségek között. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a szív- és érrendszeri problémákat ma már nem nevezhetjük férfibetegségeknek.

A nők közel 70%-a tapasztal hőhullámokat, és közülük minden harmadik tartja ezeket komolynak vagy gyakorinak. Ezek valójában korábban is jelentkeznek, és inkább az utolsó termékeny években válnak nyilvánvalóvá. 

A hőhullám érrendszeri betegséget jelezhet

A Menopause című szaklapban publikált tanulmány szerint van kapcsolat a hőhullámok és a szív- és érrendszeri betegségek közt. A hőhullámok egyfajta jelzői az ilyen betegségek magasabb kockázatának. Pontosabban a hőhullámok és az endothel funkció mutatnak összefüggést.

Az endothelium az erek belsejét borító egyrétegű laphám, működése pedig a kulcs az érelmeszesedés előrejelzéséhez. A kezeletlen érelmeszesedés olyan komoly kardiovaszkuláris betegségekhez vezethet, mint a szívinfarktus, szívelégtelenség vagy stroke. 

Hőhullámok és artériák

Egy amerikai kutatásban 272 nőt vizsgáltak meg, akik 40 és 60 év közöttiek. Volt köztük olyan, aki egyáltalán nem tapasztalta még a hőhullámokat, de volt olyan is, aki napi szinten élte át azokat. Ezen kívül nem dohányoztak, és nem voltak szív- és érrendszeri betegségeik. A hölgyeknél a hőhullámok élettani jeleit vizsgálták, vérelemzést végeztek náluk, és ultrahangos áramlásmérővel vizsgálták, hogyan reagálnak az artériák az értágulásra.

Kiderült, hogy idősebb korban, 54 és 60 év közt nincs összefüggés a hőhullámok és az endothelium diszfunkciója közt. Ugyanakkor a fiatalabb nőknél, 40 és 53 év között a kapcsolat fennáll. Vagyis azoknak a fiatalabb középkorú nőknek, akik hőhullámokat tapasztalnak, gyengébben működik az érrendszerük. 

Az arc változásain komoly problémák nyomait lehet lekövetni. Nézd meg, mi utal a betegségre!

Forrás: femina.hu

Nincsenek megjegyzések