Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Meglepő okok, amelyektől fájhat a fogunk

A fogfájás a legtöbb ember számára egyértelmű jele annak, hogy gyulladt vagy lyukas a foga. Azonban a fájdalmak hátterében egyéb okok is állhatnak, olyanok is, melyeknek nem tulajdonítunk nagyobb szerepet. Lássunk ezek közül néhányat.
Testmozgás

Egy tavaly megjelent kutatás kiderítette, hogy a túl sok edzés fogfájást okozhat. A Scandinavian Journal of Medicine and Science of Sports című szaklapban megjelent tanulmány szerint azok a triatlonisták, akik rendszeresen erőnléti edzéseket végeztek, a fogerózió nagyobb rizikójával néztek szembe, mint azok, akik nem sportoltak - írja a HáziPatika.

A kockázat ráadásul úgy nőtt, ahogy egyre többet sportoltak hetente: minél intenzívebb volt az edzésük, annál több lyukas foguk volt. A szakemberek szerint ennek hátterében az lehet, hogy a kimerítő edzés során a szánkon keresztül vesszük a levegőt, így a nyálunk nagy része elpárolog. A kiszáradt nyálkahártyákon pedig jobban szaporodnak a fog- és ínybetegségeket, valamint rossz szájszagot okozó baktériumok.

Eldugult orrjáratok

Akár egy megfázás, akár az allergia miatt van bedugulva az orrunk, ez bizony a fogainkra is kihathat. Az arcüregek, illetve orrüregek éppen a fogaink felett helyezkednek el, és ha ezekben felgyülemlik a váladék, az a fogainkra is hatással lehet. Ilyenkor ráadásul nemcsak egy fog érintett, hanem egy területen lévő összes érzékennyé válhat. A fájdalom ráadásul a szemek irányába is kisugározhat. Szerencsére, az alapbetegség kezelésével a fogfájás is hamar megszűnik.

Ételmaradványok

A fogak közé vagy a fog és az íny közé szorult, el nem távolított ételmaradvány könnyen gyulladást okozhat, ami nagyon fájdalmas, emellett pedig erőteljesen károsíthatja is a fogakat. A gyulladt terület egy idő után ugyanis gennyel teli tályoggá alakulhat át. A tályogban és környékén elszaporodhatnak a baktériumok, ezek pedig károsíthatják a fogínyt és idővel akár a fogak elvesztését is okozhatják. A fogmosás mellett a fogselyem használatát se felejtsük el!

Fogcsikorgatás

Az éjszakai fogcsikorgatás nem tűnik komoly gondnak, de idővel ez elkoptathatja a fogzománcot, melynek eredménye a fog extrém érzékenysége lesz. Ez pedig éles, hirtelen fájdalommal járhat együtt. A fogcsikorgatásnak más következményei is lehetnek, így fejfájás vagy az állkapocs fájdalmas, görcsös merevsége. Extrém esetekben a fogcsikorgatás miatt el is törhet a fog.

Nincsenek megjegyzések