Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Megváltoztatják a bőr baktériumflóráját az izzadásgátlók

Az izzadásgátlók rendszeres használata teljesen megváltoztatja a hónalj bőrének baktériumflóráját, az összetételét és a mikrobák mennyiségére is nagy hatással van - derítették ki tudósok, akik azonban arra még nem találták meg a választ, hogy pontosan milyen hatással van ez a jelenség az életünkre.
Az izzadásgátló dezodorok használata ma már természetesnek tekinthető. Ugyanakkor még mindig nem vagyunk teljesen tisztában azzal, hogy milyen hatással vannak ezek a kozmetikumok a szervezetünkre. Egy nemrég publikált amerikai kutatás szerzői úgy találták, hogy az izzadásgátlók igen nagy mértékben befolyásolják a bőrünkön, pontosabban a hónaljunkban élősködő mikrobák számát és a baktériumflóra összetételét is - írja a HáziPatika.

"Szerettük volna tudni, hogy a mindennapos használati tárgyaink, mint például az izzadásgátló, milyen hatással vannak azokra az apró lényekre, amelyek velünk élnek" - mondta Julies Horvath, a North Carolina Museum of Natural Sciences mikrobiológiai kutatólaborjának vezetője, a tanulmány vezető szerzője. "Több ezer baktériumfaj élhet a bőrünkön, különösen a hónaljunkban. Eddig még azt is nehéz volt megmondani, hogy milyen mikrobák élhetnek ezen a területen, de most felfedeztük, hogy a legnagyobb hatással a fajtaösszetételre az izzadásgátló dezodorok vannak."

A kutatásba 17 önkéntest vontak be, akik különböző csoportokba tartoztak. Az egyik csoport izzadásgátlót használt (ez csökkenti az izzadság mennyiségét), egy másik dezodort (mely alkohol vagy egyéb vegyületek segítségével elpusztítja azokat a mikrobákat, amelyek a kellemetlen szagokért felelősek), a harmadik csoportba tartozók pedig egyiket sem alkalmazták. A kísérlet összesen nyolc napig tartott, és ez idő alatt az önkéntesek hónaljából többször is mintát vettek. Az első napon a szokásos módon tisztálkodtak a résztvevők, a második és hatodik nap között semmilyen terméket nem használtak, míg a kísérlet utolsó két napján mindenki izzadásgátlót használt.

"Úgy találtuk, hogy azok bőrén, akik izzadásgátlót kennek magukra, sokkal kevesebb baktérium található, mint azoknál, akik semmilyen hasonló terméket nem használtak" - mondta Horvath professzor. "Meglepő módon azonban, a dezodorokat használók bőrén jóval több volt a mikroba."

A kísérlet hatodik napjára a baktériumflóra minden önkéntes bőrén regenerálódott, és mindenkinél nagyjából ugyanakkora mennyiségű mikroba volt megtalálható. "Az utolsó két napon azonban az izzadásgátlók rendkívüli mértékben lecsökkentették a baktériumok számát, ráadásul jóval kevesebb különböző fajt lehetett megfigyelni."

"Az izzadásgátlók és dezodorok rendkívüli módon befolyásolják, és teljesen újrarendezik a bőrünk ökoszisztémáját" - mondta Horvath. "A legnagyobb probléma ezzel az, hogy nem tudjuk még biztosan, hogy ez pontosan milyen hatással van az életünkre, az egészségünkre. Ezek kiderítéséhez mindenképpen további kutatásokra van szükség."

Nincsenek megjegyzések