Megváltoztatják a bőr baktériumflóráját az izzadásgátlók

Az izzadásgátlók rendszeres használata teljesen megváltoztatja a hónalj bőrének baktériumflóráját, az összetételét és a mikrobák mennyiségére is nagy hatással van - derítették ki tudósok, akik azonban arra még nem találták meg a választ, hogy pontosan milyen hatással van ez a jelenség az életünkre.
Az izzadásgátló dezodorok használata ma már természetesnek tekinthető. Ugyanakkor még mindig nem vagyunk teljesen tisztában azzal, hogy milyen hatással vannak ezek a kozmetikumok a szervezetünkre. Egy nemrég publikált amerikai kutatás szerzői úgy találták, hogy az izzadásgátlók igen nagy mértékben befolyásolják a bőrünkön, pontosabban a hónaljunkban élősködő mikrobák számát és a baktériumflóra összetételét is - írja a HáziPatika.

"Szerettük volna tudni, hogy a mindennapos használati tárgyaink, mint például az izzadásgátló, milyen hatással vannak azokra az apró lényekre, amelyek velünk élnek" - mondta Julies Horvath, a North Carolina Museum of Natural Sciences mikrobiológiai kutatólaborjának vezetője, a tanulmány vezető szerzője. "Több ezer baktériumfaj élhet a bőrünkön, különösen a hónaljunkban. Eddig még azt is nehéz volt megmondani, hogy milyen mikrobák élhetnek ezen a területen, de most felfedeztük, hogy a legnagyobb hatással a fajtaösszetételre az izzadásgátló dezodorok vannak."

A kutatásba 17 önkéntest vontak be, akik különböző csoportokba tartoztak. Az egyik csoport izzadásgátlót használt (ez csökkenti az izzadság mennyiségét), egy másik dezodort (mely alkohol vagy egyéb vegyületek segítségével elpusztítja azokat a mikrobákat, amelyek a kellemetlen szagokért felelősek), a harmadik csoportba tartozók pedig egyiket sem alkalmazták. A kísérlet összesen nyolc napig tartott, és ez idő alatt az önkéntesek hónaljából többször is mintát vettek. Az első napon a szokásos módon tisztálkodtak a résztvevők, a második és hatodik nap között semmilyen terméket nem használtak, míg a kísérlet utolsó két napján mindenki izzadásgátlót használt.

"Úgy találtuk, hogy azok bőrén, akik izzadásgátlót kennek magukra, sokkal kevesebb baktérium található, mint azoknál, akik semmilyen hasonló terméket nem használtak" - mondta Horvath professzor. "Meglepő módon azonban, a dezodorokat használók bőrén jóval több volt a mikroba."

A kísérlet hatodik napjára a baktériumflóra minden önkéntes bőrén regenerálódott, és mindenkinél nagyjából ugyanakkora mennyiségű mikroba volt megtalálható. "Az utolsó két napon azonban az izzadásgátlók rendkívüli mértékben lecsökkentették a baktériumok számát, ráadásul jóval kevesebb különböző fajt lehetett megfigyelni."

"Az izzadásgátlók és dezodorok rendkívüli módon befolyásolják, és teljesen újrarendezik a bőrünk ökoszisztémáját" - mondta Horvath. "A legnagyobb probléma ezzel az, hogy nem tudjuk még biztosan, hogy ez pontosan milyen hatással van az életünkre, az egészségünkre. Ezek kiderítéséhez mindenképpen további kutatásokra van szükség."
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Kedvelj minket

Powered by Jasper Roberts - Blog