Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Zajos éjszaka: miért horkol a gyerek?

Ne vegyük természetesnek, ha a gyerek az orra helyett a száján át veszi a levegőt! Ha a tartósan bedugult orr mellett gyakori középfülgyulladás és horkolás is jelentkezik nála, akkor valószínű, hogy a megnagyobbodott orrmandula okozza a panaszokat.
Gyermekkorban fontos a szerepük

A torokban található mandulák mellett az orrmandulák is fontos szerepet töltenek be a légúti betegségek megelőzésében. Első védelmi vonalként tartóztatják fel a szervezetbe jutó kórokozókat, a bennük található, immunsejtek által előállított fehérjék segítségével megakadályozzák a fertőzés továbbterjedését. Az orrüreg felső részében elhelyezkedő orrmandulák növekedése általában 3 és 7 éves kor között befejeződik. Az évek előrehaladtával méretük egyre csökken, serdülőkorra gyakran teljesen el is tűnnek - írja a HáziPatika.

Mi okozza a nagyobbodást?

“A torokmandulákkal ellentétben az orrmandulák nem láthatóak, csak vizsgálat során tudjuk ellenőrizni az állapotukat” – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa. „A megnagyobbodott orrmandula gyakori panasz gyerekeknél. Kialakulásának oka lehet, ha egy lezajlott fertőzés után a duzzadás megszűnik ugyan, de a mandula mégsem húzódik vissza eredeti méretére. Okozhatja allergia is, de sokszor nincs igazi kiváltó oka, a mandula mérete egyéni adottság kérdése is lehet.”

Miért veszélyes a szájlégzés?

A megnagyobbodott orrmandula miatt a gyerek orra bedugul, így a száján veszi a levegőt. Megszűnik az orrüreg szűrő funkciója, könnyebben alakul ki alsó légúti fertőzés.  Ha ez az állapot tartós, akkor akár abnormális arcizom és fognövekedés is lehet a következménye. Az orrdugulás miatt a gyerek horkol, az alvása felszínessé válhat, emiatt nappal is fáradtabb lesz, nehezebben koncentrál, figyelmetlenebb lehet. Ha az az orrjárat nem tud megfelelően szellőzni, akkor az orrot a füllel összekötő Eustach-kürt sem működik megfelelően, ami miatt gyakori savós középfülgyulladás jelentkezhet.

A szövődmények műtéttel kezelhetők

Az orrmandulák mérete a korral csökken, a panaszok egy része tehát kezelés nélkül is elmúlik. Átmeneti rosszabbodást nátha, vagy egyéb légúti fertőzés esetén lehet tapasztalni. A gyulladás miatt ilyenkor a tünetek is intenzívebben jelentkezhetnek, ám ez a betegség lezajlásával rendszerint elmúlik. A műtéti megoldásra általában akkor kerül sor, ha a megnagyobbodott orrmandula komoly panaszokat, szövődményeket okoz. Ilyen például a tartós horkolás a kisgyermeknél, vagy a gyakori középfülgyulladás.  A tervezett műtét előtt mindig érdemes kizárni a táplálék-, vagy légúti allergia lehetőségét, mivel ennek hatékony kezelése esetén elkerülhető az orrmandula eltávolítása.

Nincsenek megjegyzések