Ha könnyezik és viszket a szeme

A száraz szem szindróma meglehetősen gyakori betegség, mely elsősorban a szemet borító könnyfilm zavarával jár együtt. Ennek számtalan kellemetlen tünete lehet, de maga a betegség általában nem jár együtt súlyos szövődményekkel.
A száraz szem szindróma (keratoconjuctivitis sicca) gyakori betegség, mely főként a negyven év felettieket, közülük is inkább a nőket érintheti. A betegség kialakulásának hátterében a szemet védő, azt kellően nyirkosan tartó könnyréteg zavara áll. Ezt okozhatja az öregedés, hormonális változások, autoimmun betegségek, gyógyszerek (például az antihisztaminok vagy az antidepresszánsok).

A szem kiszáradását okozhatja az is, ha kevesebbet pislogunk: bizonyos tevékenységek, például olvasás, számítógépezés, tévénézés közben ez mindenkire jellemző. Az is fokozhatja a szem kiszáradását, ha valamilyen olyan társult betegségünk van, mely miatt nehezebb pislogni. Egyéb betegségek, például a szemhéjon elhelyezkedő lipidtermelő mirigyekkel kapcsolatos problémák, sőt fertőzések is a szem szárazságát okozhatják.

A szemszárazság szerencsére nem okoz súlyos szövődményeket, de az életminőségre gyakorolt hatása igen nagy, hiszen állandóan jelen lévő, kellemetlen tünetekkel jár együtt, és akadályozhatja a munkánkat, zavarhat minket a szabadidő eltöltésében, és jelentősen megnehezítheti például az autóvezetést is - írja a HáziPatika.

A száraz szem szindróma tünetei közé tartozik a szem irritációja, viszketése, égő érzése, az idegentest-érzés, a látászavarok, a fényérzékenység és a szem kipirosodása. A tünetek fokozódhatnak száraz levegőjű környezetben (például egy meleg, légkondicionált irodában), szélben, vagy akkor, ha olyan tevékenységet végzünk, mely megerőlteti a szemünket. Meglepő módon, a szemszárazság egyik gyakori tünete a fokozott könnyezés - ez reflexszerű reakció. Mivel a szem csak bizonyos mennyiségű könnyet tud egyszerre "hasznosítani", a maradék nagyobb mennyiségű könny egyszerűen lefolyik az arcunkról, és a szem hamarosan újra kiszárad és irritálttá válik.

A száraz szem szindróma szemcseppekkel általában nagyon jól kezelhető, ezeket általában négy-hat alkalommal kell naponta alkalmazni. Néhány házi módszer is enyhítheti a tüneteket, például az, ha rendszeresen gondoskodunk az otthonunk megfelelő páratartalmáról, útját álljuk a huzatnak és eleget takarítunk (a por ugyanis tovább fokozhatja a tüneteket). A meleg borogatás is enyhítheti a kellemetlen tüneteket. Sokat segíthetünk a szemeinknek, ha többet pihentetjük őket, például úgy, hogy húszpercenként szünetet tartunk az olvasásban, számítógépezésben. Mivel a szemszárazság kialakulásához bizonyos vitaminok hiánya is hozzájárulhat, ezért érdemes halolajkapszulát szedni, és úgy táplálkozni, hogy elegendő A-vitamin jusson a szervezetünkbe.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Kedvelj minket

Powered by Jasper Roberts - Blog