Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Milyen mértékű hajhullás normális?

Napi hány hajszál elvesztése tekinthető még elfogadhatónak, és milyen okok miatt jelentkezhet a hajhullás? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Görömbey Zoltán, az Oxygen Medical endokrinológusa.
A hajhullás típusai

Napi 40-60 szál haj elvesztése még természetesnek tekinthető. Ha ehhez képest feltűnően megnő a kihullott szálak száma és nem nő normálisan újra a haj, már érdemes utánajárni, milyen kóros ok állhat a háttérben. A hajhullás lehet foltos vagy szétszórt (diffúz).

– Foltos hajhullás okai: szervezet védekezési rendszere valamilyen tévedés miatt a hajhagymák ellen fordul. Ennek hátterében gyakran áll egyfajta góc (akár egy mandulagyulladás), és ha ezt sikerül kideríteni és például antibiotikummal kezelni, a hajhullás megállhat.

– Diffúz hajhullás okai: mikor a haj az egész fejbőrön megritkul, az egész szervezetet érintő okot kell keresni. Átmenetileg kialakulhat szülés után, fertőző betegség, vagy vashiányos állapot, nem megfelelő táplálkozás, vegetarianizmus esetén.

Mindkét típusú hajhullás vezethet marandó kopaszsághoz, ha elpusztulnak a szűrtüszők és a bennük található hajszemölcsök.A pajzsmirigy betegsége is okozhat hajhullást

“A pajzsmirigyhormon szintjének csökkenése is állhat a hajhullás mögött. Ez a probléma természetesen más tüneteket is okoz, amelyek egy részét nehéz beazonosítani, hiszen olyan általánosság, mint a fáradékonyság és a koncentrációs zavarok. Komolyabb esetekben azonban az anyagcsere lelassul, lassabb lesz a mozgás, a beszéd, a gondolkodás is, érdektelenség alakulhat ki, csökkenhet a teherbíró képesség, amiből könnyen depresszióra következtethetünk. Aluszékonyság, hízás, szorulás, fázékonyság lesz jellemző, az arc felpuffad, csökkent a libidó, a bőr hideggé, szárazzá, és durvább tapintatúvá válhat. A kezek fájhatnak, a körmök töredeznek, a testen ödémák alakulhatnak ki” – ismerteti dr. Görömbey Zoltán, az Oxygen Medical endokrinológusa.

Az alulműködés (hypothyreosis) vagyis a pajzsmirigy alacsonyabb hormontermelésének oka lehet a pajzsmirigy megbetegedése. Ez jelenthet gyulladást, jódhiányt, de következhet pajzsmirigyműtétből, röntgensugárzásból és bizonyos gyógyszerek szedéséből is. A tartós stressz sem tesz jót, hiszen stresszhelyzetben olyan fehérjék képződnek, amelyek károsíthatják a szervezet saját sejtjeit, és  autoimmun betegséget is kiválthatnak. Az autoimmun folyamat egyrészt károsíthatja a pajzsmirigyet és csökkent működést eredményezhet – melynek egyik tünete a hajhullás -, másrészt az antitestek közvetlenül is károsíthatják a hajhagymákat - írja a Napidoktor.

A jó hír, hogy ez a probléma nagyon jól kezelhető hormonpótlással.

Ki kell deríteni az okot

Az endokrinológiai vizsgálat lehet a mellett a kivizsgálás első lépése. A hajhullás okának kiderítésekor ugyanis figyelembe kell venni számos más tényezőt is, amelyek szintén súlyosbíthatják a helyzetet. Ilyen például:– dohányzás,

– túlzásba vitt fogyókúra,
– a nyomelem-hiány, vas-, A-, és E-vitaminhiány,
– fehérje- és vashiánya, egyoldalú táplálkozás,
– bizonyos gyógyszerek szedése (egyes fogamzásgátlók, béta-blokkolók),
– a gócok a szervezetben (például fogban, orrgaratban, arcüregben, epehólyagban),
– a hajat károsító kozmetikumok.

Nincsenek megjegyzések