Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Te minden nap használsz arckrémet? Akkor most jól figyelj: lehet, hogy épp ezzel teszed tönkre a bőrödet!

Reggeli zuhany vagy hideg vizes arcmosás, egy kis arctonik és hidratálás? Neked is így indul a reggel? De mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy évek óta teljesen feleslegesen használsz arckrémeket?
A világhírű bőrgyógyász, Zein Obagi – aki egyébként a ZO Skin Health kozmetikai márka alapítója – szerint nemcsak feleslegesen használjuk nap mint nap az arckrémeket, hanem ártunk is velük a bőrnek. A saját bőrápolási programjában csakis arctisztítók, bőrradírok szerepelnek, hidratáló krémek azonban nem. A szakember nem azt mondja, hogy se arcmaszkot, de peelinget ne alkalmazz, pusztán a krémek felesleges alkalmazására hívja fel a figyelmet.

Ha minden nap akár többször is hidratálod a bőrödet, akkor nem fiatalabbnak fogsz tűnni, hanem inkább idősebbnek. Pont a krémektől lesz a bőr szárazabb, érzékenyebb, mert megzavarod a természetes folyamatokat - vallja a szakember.

Obagi szerint ugyanis a bőr hamar függővé válik, rászokik az arckrémekre, ez pedig megakadályozza a test természetes hidratációját. Márpedig ez lenne a fiatalos bőr titka –vallja a szakértő, aki egy remek példával érzékelteti a dolgot:

A fa a talajból kapja a tápanyagait. Mindegy, mennyi vizet permetezel rá, kiszárad, ha lentről nem kapja meg, amire szüksége van.

Obagi hozzáteszi azt is, nagyon ritka, hogy valakinek tényleg, igazából szüksége van hidratálóra: Majdnem egyenlő a nullával azok száma, akiknél a bőr valóban igényli a krémeket. 3 dolog van, ami fontos, ez pedig a tisztítás, a stimulálás és a védelem. Még az is mindegy, milyen évszak van, a napi krémezés teljesen felesleges.

De mi van akkor, ha tényleg nem tudod elképzeni, hogy többé ne krémezd az arcodat? Obagi elmondja, 3-6 hét kell az átálláshoz. Ez eleinte nagyon nehéz lesz, mert úgy fogod érezni, hogy a bőröd szörnyen száraz és érzékeny, s folyton hiányérzeted lesz, de hidd el, végül megéri!

Ám a szakértő azt is hozzáteszi, vannak olyan helyzetek, amikor nem árt a hidratáló, csak arra kell figyelni, hogy ne váljon napi rutinná a használata.

Extrém hidegben, mondjuk síeléskor vagy hosszú repülőúton érdemes krémeket használni. Egyébként pedig a mindennapokban bőven elég a bőrnek a rendszeres radírozás, egy-egy hámlasztó maszk – és A-vitamin a bőr regenerálódásának serkentésére. Ha ezek után is úgy érzed, száraz a bőröd, akkor viszont tényleg azon kevesek közé tartozol, akiknek kell a hidratáló.

Persze nem feltétlenül kell hinni Obaginek, hiszen itt sem minden fekete-fehér. A New York-i elismert bőrgyógyász, Doris Day szerint valóban van a bőrnek egy olyan tulajdonsága, hogy magát képes hidratálni, ez azonban nagyban függ a genetikától, az adott személy stressz-szintjétől, a környezeti ártalmaktól.

De hogy teljes legyen a kép, mi is megkérdeztünk egy szakembert, dr. Szanyi Dorottya bőrgyógyász-kozmetológust a témáról: Szerintem a krémekkel nem kell túlzásba esni, teljesen bőrtipustól függ, hogy ki mit használjon. Ha valaki úgy érzi, hogy száraz, feszül a bőre, akkor be kell kenni! Én 45 éves koromig nem használtam semmilyen krémet, mert nem volt rá szükség!

Alapvetően igaz, hogy normál bőr esetén a szervezet egyensúlyban tartja a bőr hidratáltságát, de ezt nagyon sok külső-belső körülmény befolyásolja, s nem lehet általánositani.

joy.hu

Nincsenek megjegyzések