Veszélyes a foglepedék

A lepedék képződése természetes, de a jelenség nem csak esztétikailag zavaró, hanem komoly veszélyeket is rejt magában.
Miért képződik lepedék?

A fogászati (vagy dentális) plakk a fogak felszínén kialakuló lepedék, amely a fogak egyes részeiről önmagától ledörzsölődik rágás közben. Sokszor szabad szemmel is láthatjuk a lepedéket, de ez nem jelenti azt, hogy a plakk minden esetben látszik, sőt, az íny alatt felrakódó lepedék csak fogorvos által észlelhető. Ráadásul, amíg a fiatalabb korosztálynál még magasan tapad az íny, addig az idősebbeknél egy kissé már visszahúzódik, főleg a cement-zománc határnál lejjebb tapad. Az íny alatt megtelepedő plakk pedig melegágya a gyulladásnak, a fogszuvasodásnak, végső soron a fog elvesztésének.

Érelmeszesedéstől az infarktusig

Normális esetben a szánkban lévő baktériumok nem kerülnek be a véráramba. A fog és az íny között azonban a mélyülő íny barázda, vagy parodontális tasak baktériumflórája nem csupán helyi, hanem az egész szervezetre kiterjedő immunreakciót is kivált. A baktériumok és bomlástermékeik folyamatosan ürülnek a vérkeringésbe, aminek komoly hatása lehet távoli szövetek és szervek állapotára. A lepedék okozta problémák így közvetve olyan betegségek kockázatát fokozzák, mint például az érelmeszesedés, a szívinfarktus, a stroke, a szívbelhártya-gyulladás és a koraszülés.

A fogorvos segíthet

A veszélyeztetetteknek évi 3-4 alkalommal érdemes igénybe venniük a professzionális tisztítás és fogkő eltávolítás lehetőségét, ugyanis a fogkő – amellett, hogy nem szép látvány – az ínygyulladás okozója is lehet, amely kifejlett állapotában az íny vörösségét, duzzadását, vérzését okozza, sőt, sokszor a kellemetlen szájszag hátterében is ez áll. Az állandósult ínygyulladás pedig fogágybetegségbe torkollhat.

“A professzionális szájhigiéniás kezelés képes megszüntetni az összes olyan okot, amely lehetővé teszi a baktériumok megtelepedését a fogakon és az úgynevezett fogműveken, mint az elálló szélű koronák, tömések” – ismerteti dr. Komáromy-Poros Gergő fogorvosa – “A fogkő letisztítását követően eltávolítjuk az összes elszíneződést, felrakódást, felpolírozzuk a fogak felszínét, megtisztítjuk a nehezen elérhető területeket, hidrogén-peroxidos vagy chlorhexidines oldattal átmossuk az ínybarázdákat, lesimítjuk az elálló szélű fogműveket, töméseket, és ha szükséges, gyógyszeres fertőtlenítő zselét is behelyezünk. Az esetleges gyulladások csökkentése, megszüntetése is része az kezelésnek, hiszen ez gyakori probléma a fogágy és az íny esetében is. Bizonyos esetekben szükséges lehet a fogszabályozás is, hiszen a szabálytalan fogazat sokkal kevésbé hatékonyan tisztítható, így könnyebben megtelepszik rajta a lepedék” - írja a Napidoktor.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Kedvelj minket

Powered by Jasper Roberts - Blog