Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Az aszpirin szedése csökkentheti a szívroham kockázatát

A napi szintű aszpirin-bevitel csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását azoknál az ötvenes éveikben járó embereknél, akiknek bizonyos tényezők - mint a magas vérnyomás és -koleszterin-szint, vagy a dohányzás - miatt legalább tíz százalék esélyük van arra, hogy szívrohamot, vagy agyi-érkatasztrófát kaphatnak tíz éven belül.

Az Egyesült Államok betegségmegelőzéssel foglalkozó munkacsoportja (U.S. Preventive Services Task Force, USPSTF) szerint leginkább az 50 és 59 éves kor közötti felnőtteknek segíthet az, ha legalább tíz éven át, napi szinten 81 milligrammnyi aszpirint fogyasztanak. A szakértők szerint mivel az aszpirin vérzést okozhat a gyomorban és az agyban, az új ajánlás nem vonatkozik azokra, akiknek véralvadási rendellenessége van.

Ez szintén nem érvényes a hatvanas éveikben járókra, mivel a vérzés kockázata a korral együtt nő, és a szakemberek egyelőre nem tudják, hogy a kúrának van-e bármilyen egészségügyi haszna az 50 év alatti és a 70 év feletti korosztályban.     Új irányelveivel a munkacsoport szembe megy az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatósággal (FDA), amely nem engedélyezi a Bayer HealthCare-nek, hogy olyan készítményként árulja az aszpirint, amely segít a szívroham és az agyi-érkatasztrófa megelőzésében azoknál, akiknek kórtörténetében nincsenek szív-és érrendszeri betegségek.

"Ha valakinél valóban alacsony a szívroham kockázata, akkor az aszpirin kizárólag ártani tud" - mondta Steven Nissen, az FDA tanácsadó testületének tagja. Egy közelmúltbeli kutatás szerint tízből legalább egy ember feleslegesen szed aszpirint, írja az MTI.

Nincsenek megjegyzések