Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

102 évesen is 50 verset tud fejből Magyarország legidősebb színésznője

 Ma is friss észjárású és fürge mozgású, pedig ő Magyarország legidősebb színésze! Gyulányi Eugénia (102) korát meghazudtolóan él Budapesten, egy zuglói idősotthonban, és rendszeresen közlekedik trolival, busszal. Még ma is fellép versekkel, prózákkal. Vidámsága, fiatalos természete miatt csodájára járnak. Az idős színésznő a Vasárnapi Blikknek még azt is elárulta, hogyan képes elviselni a kánikulát. 
– Természetesen ventillátorral. Hagyom magam hideg szellővel fúvatni. Különben is, a korom türelemre int. Igyekszem a nagy hőségben nem kimozdulni itthonról. Habár néha muszáj, az otthonban ugyan mindent megkapok, de azért rendszeresen eljárok bevásárolni a közeli boltokba. Általában trolival és busszal közlekedem, de ha messzebbre megyek, a metróra is felszállok. Hál istennek bot nélkül járok, pedig volt combnyaktörésem is. A mozgásommal és a memóriámmal nincs is semmi baj, csak a látásommal – mondta a művésznő, akinek szemei miatt már csak kevesebb szórakozás jut.

– Olvasni már nem tudok a szemem miatt, a legjobb szórakozásom ezért a rádióhallgatás. S megyek meglátogatni a családtagjaimat, a fiamat, az unokáimat, a barátnőimet, vagy ők jönnek hozzám. Gyakori vendégem például a neves opera-énekesnő, Pitti Katalin, akivel mindig jól elbeszélgetek – vallotta be Gyulányi Eugénia, aki időskora ellenére még mindig aktív, fellépésekre jár.

– Ha hívnak, akkor megyek. Általában ünnepi műsorokba kérnek fel, hogy mondjak verseket. Ma is bármikor ki tudok állni legalább félszáz verssel a pódiumra, de ha rákészülök, akár százzal is. Szerencsére még jó a memóriám. Mint mondtam, már nem tudok olvasni, így amiket egyszer megtanultam ifjú- koromban, azokat memorizálom. Szerencsére hamar visszajönnek a nagy költők versei, például Arany, Ady, Babits, Kosztolányi, Petőfi, Szabó Lőrinc, de még sorolhatnám – mondta a színésznő, aki még azt is elárulta a Vasárnapi Blikknek, hogy minek köszönheti hosszú életét.

– A jó génjeimnek, amiket nem tékozoltam el. Ezenkívül sokat sportoltam – igaz, nem versenyszerűen –, és ma is rendszeresen gyalogolok, bár a térdem kezd rakoncátlankodni. Igazán beteg sosem voltam, leszámítva, hogy évekkel ezelőtt combnyaktörést szenvedtem. S még egy: még mindig szeretek élni!

80 éve diplomázott

Gyulányi Eugénia nyolcvan évvel ezelőtt szerezte meg a diplomát a Színiakadémián, és öt évvel ezelőtt kapta meg az Örökös Diplomát. Kezdőként a Nemzeti Színházhoz került, majd 1958-ban lett az Állami Déryné Színház tagja 1972-ig, nyugdíjazásáig.

Nincsenek megjegyzések