Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Így lassítható a bőr öregedése

A bőröregedés egy természetes jelenség, amelyet bár megakadályozni nem lehet, a folyamat késleltetéséért azonban sokat tehetünk. E téren különösen fontos szerep jut a fényvédelemnek.
A bőrünket érintő nemkívánatos változások nagyjából a húszas éveinktől kezdődnek, amikortól a szervezetben egyre inkább csökken a kollagén és az elasztin termelése, továbbá a menopauza során fellépő ösztrogéncsökkenés is jelentős szerepet játszik a folyamat előrehaladásában.

Összességében elmondható, hogy a bőröregedést belső és külső tényezők egyaránt befolyásolják, azaz a genetikai adottságok mellett a környezeti hatások is felelősek azért, hogy milyen gyorsan és milyen mértékben látszódik meg rajtunk a kor. A legerősebb hatást a napsugárzás gyakorolja a bőrre, egy korábbi kutatás szerint például a bőröregedési folyamatok mintegy négyötöde írható a napfény számlájára. Mindezek tükrében kevésbé meglepő tehát, hogy az egyik legjobb anti-aging módszert a megfelelő fényvédelem jelenti.

A problémát az úgynevezett UV sugárzás okozza, amely nem más, mint a napsugárzás látható fényen kívüli, ultraviola tartománya. Bár a Föld ózonrétege és légköre az UV sugárzás zömét nem engedi át, a bejutó mennyiség még így is gyorsan, percek alatt kárt tehet az emberi bőrben. Az UV sugárzáson belül megkülönböztetünk UVA és UVB sugárzást: előbbi a bőr mélyebb rétegeibe hatolva szabadgyökök képzésével károsítja a DNS-t, míg a leégésért felelős utóbbi a felhámban bombázza a sejtek DNS-ét. A szervezet védekezésül melanint termel, e sötét pigmentek ugyanis az UV sugarak energiáját hővé alakítva lényegében elnyelik a káros sugárzást, miközben egyébként szép barna színt is kölcsönöznek a külsőnknek.

Szervezetünk sugárzással szembeni védekezőképessége persze véges, így a sugárzás erőssége és a napon töltött idő függvényében szükség lehet különböző fényvédő készítmények alkalmazására. Ezek segítségével hatékonyan megelőzhető a korai bőröregedés, nem is beszélve a bőr rosszindulatú elváltozásairól. Az egyes krémek csomagolásán feltüntetett faktorszám (angol rövidítéssel SPF) az UVB sugárzásra vonatkozik. A jelölés azt mutatja, hogy mennyi idővel maradhatunk tovább a napon a termék használata révén, mint nélküle. Csak a példa kedvéért: ha valaki külön védelem nélkül 15 perc alatt leégne, egy 30-as faktorú fényvédővel 30x15 percig, azaz több mint 7 órán át élvezheti gondtalanul a napfényt. Minderre persze számos egyéb tényező kihatással van, érdemes tehát idő közben többször is átkenni magunkat, továbbá szem előtt tartani, hogy az újabb és újabb krémrétegek felvitelével sem hosszabbodik meg a védettség tartama.

Nem szabad megfeledkezni az UVA sugárzás elleni védelemről sem, mivel ez is komoly károsító hatással rendelkezik, hiszen szintén felelős a bőröregedésért, zavarokat okozhat az immunrendszerben, ráadásul a bőrrák kialakulásának kockázatát is növeli. Az uniós ajánlások szerint éppen ezért a fényvédő készítmények UVA elleni védelmi szintje legalább az UVB elleni védelem egyharmadát el kell, hogy érje. Ezt a termékek csomagolásán ugyancsak feltüntetik, tehát javasolt vásárlás előtt meggyőződni arról, hogy az általunk kiválasztott krém valóban használható-e az UV sugárzás mindkét típusa ellen. Hasonlóan lényegesen szempont, hogy az összetevők biztosítják-e az adott szer vízállóságát és fotostabilitását. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a krém napfény hatására sem veszít a hatékonyságából.

Nincsenek megjegyzések