Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

A szájpadlásodon tenyésznek a vírusok

A kutatók felfedezték, hogy az influenzavírusok a szájpadláson tenyésznek, ami megmagyarázza, miért segíti elő a köhögés és a tüsszögés a vírus terjedését.
Kimutatták, hogy a lágy szájpadlás, a garatot és az orrüreget elválasztó lágyszövet, kulcsszerepet játszik a vírus azon képességében, hogy levegő útján átkerülhessen egyik emberről a másikra. Az influenzavírusoknak több törzse is létezik, és közülük némelyik jobban képes terjedni, mint a többi. Az új felfedezés segíthet azonosítani azt, hogyan történik az influenza átvitele emberről emberre, és segít előre jelezni azt, mely vírustörzsek okozhatnak a legnagyobb valószínűséggel világjárványt - írja az Ötvenentúl.

Az elmélet szerint a levegőben terjedő influenzavírusok túlszárnyalják a vírus többi változatát a lágy szájpadláson. Ráadásul a lágy szájpadlás fertőzésével összefüggő gyulladás stimulálja a köhögést és tüsszögést, ami ahhoz szükséges, hogy hatékonyabban kilökje az influenzavírusokat a szájüregből.

Dr. Kanta Subbarao, az amerikai Allergiás és Fertőző Megbetegedések Országos Intézetének (NIAID) munkatársa elmondta, hogy a lágy szájpadlást korábban nem vizsgálták az influenzával kapcsolatban a kísérleti állatokban. A szakértő azt is hozzátette, hogy további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy jobban meg lehessen határozni azokat a jellemzőket, amelyek a lágy szájpadlást ilyen kulcsfontosságú helyszínné teszik a vírus számára a gyors fejlődés és átvitel szempontjából.

Nincsenek megjegyzések