Tudj meg többet a mellrákról

Sokat hallani a mellrákról, könnyen hiheted, hogy már mindent tudsz róla. De a tudomány folyamatosan fejlődik, egyre többet tudunk erről a betegségről – mi okozza, hogyan előzzük meg, hogyan kezelhető.
Mai állás szerint a következőket érdemes tudnod.

1. A kelkáposzta nagyszerű, de nem elég

Kutatók 20 éven keresztül vizsgáltak vérmintákat, a karotinoidok szintjét mérték (ezek az antioxidánsok adják a zöldségek és gyümölcsök színét). Úgy találták, hogy a magas karotinod szinttel rendelkező nőknek 23%-kal kevesebb az esélye a mellrákra az alacsony karotinoid szinttel rendelkezőkhöz viszonyítva. Ha mégis emlődaganattal diagnosztizálták őket, kisebb eséllyel újult ki a betegség, vagy haltak bele. Nem minden karotinodnak azonos a hatása, ezért érdemes minél többféle színű zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanod, ha szeretnéd megelőzni a betegséget- írja a Kiskegyed.

2. Egy pohár bor is számít

Még a legcsekélyebb mértékű alkoholfogyasztás is 13%-kal növeli egyes daganatos betegségek kialakulásának veszélyét, köztük a mellrákét is. Napi egy pohár bor is számít. Ha a családodban előfordult már mellrákos megbetegedés, jobban teszed, ha tényleg a minimálisra csökkented az alkoholfogyasztást – vagy egyáltalán nem iszol.

3. Jó, ha ismered a tested

Mindenkinek tudnia kell, milyen a normális mell tapintása. A legtöbben olyan hétköznapi tevékenységek közben fedeztek fel valami szokatlant, mint a mosogatás vagy az öltözködés. Ha egy csomót fedezel fel, vagy a mellbimbó hirtelen megváltozik, mindenképp vizsgáltasd meg magad.

4. Mikor van szükség mammográfiás vizsgálatra?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a 40-es években kezdenek gyakorivá válni a rosszindulatú daganatok, és ebben a korban a tumor gyorsabban növekszik, mint az 50-es években. Ezért hazánkban 40 éves kor felett évenként, 50 éves kor felett kétévenként javasolt a mammográfiás szűrés. 40 éves kor előtt csak abban az esetben javasolt a vizsgálat, ha a családban már előfordult emlőrákos megbetegedés.

5. A rák nem mindig rák

A DCIS mellrák (ductal carcinoma in situ) az emlődaganat legkorábbi stádiuma (0. szint), a tejcsatornák belsejében keletkező elváltozás. Nem agresszív típusú rák, nem mindig fejlődik ki belőle életet fenyegető betegség, mégis ez áll a mellrákos diagnózisok 20%-ának hátterében. Ezért van szükség ilyen esetben is műtétre. Ezt a típusú elváltozást csak a mammográfia képes kimutatni.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Powered by Jasper Roberts - Blog