🔥 A hagyományos disznótoros hájas pogácsa receptje: nem lehet belőle eleget készíteni
A hagyományos hájas pogácsa nem éppen kalóriaszegény, viszont nagyon finom aprósütemény.
„Disznóvágáskor minden háziasszony szívesen félretesz egy darabka hájat, hogy abból pogácsát süssön” – írta híres szakácskönyvében Horváth Ilona az 1960-as években. Azóta már eltelt pár generáció, egyre kevesebb háznál vágnak disznót, de ha mégis hájhoz jutsz, ma is érdemes megsütni ezt a békebeli hájas pogácsát.
Hozzávalók 30 darabhoz
A hájhoz:
25 dkg sertésháj
8 dkg liszt
1 evőkanál 10 százalékos ecet
A tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg tejföl
3 dkg élesztő
2 teáskanál só
1 dl tej
1 tojás
1 teáskanál cukor
A tetejére
1 tojás
Elkészítés:
A hájat daráld le, és keverd el a liszttel és az ecettel.
A tésztához az élesztőt cukorral elkevert langyos tejben futtasd fel. A lisztet szitáld egy tálba, sózd meg, add hozzá a tojást, a tejfölt és az élesztős tejet, és jól dolgozd ki. Takard le, és lefedve keleszd fél órát.
A megkelt tésztát nyújtsd ki, és kend meg a felszínét a hájjal. Hajtsd fel először az alját kétharmad részig, erre hajtsd rá a tetejét, és hasonló módon hajtsd be a két oldalát is. Pihentesd 20 percig, majd nyújtsd ki, és újra hajtsd fel. 20 perc múlva harmadszor is ismételd meg a műveletet. A harmadik pihentetési idő végén újra nyújtsd ki, éles késsel vagdosd be, és pogácsaszaggatóval szaggasd ki. Sorakoztasd fel egy tepsiben. Pihentesd 15 percig, majd kend meg a tetejét felvert tojással. 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd pirosra.
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése