Breaking News

A meggytől jobban alszunk – mentás-meggyes limonádérecepttel


Az emberek egy részének az egyik kedvenc nyári gyümölcse a meggy. Ezt a gyümölcsöt fogyaszthatjuk önmagában, de nagyszerű hűsítő italokat is készíthetünk belőle. Mutatjuk is, hogy milyen előnyei vannak a meggynek, és aztán egy receptet is közlünk a kedves olvasókkal. 


A meggyben található antioxidánsok segíthetnek csökkenteni az ízületi gyulladás és az oszteoartritisz okozta fájdalmat. A meggy csökkenti a húgysavszintet, és ily módon a köszvény okozta fájdalmat is csillapítja, hiszen a magas húgysavszint okozza a köszvény nevű betegséget és annak kellemetlen tüneteit. Egy tanulmány pedig azt írta le, hogy a meggy és a meggylé rendszeres fogyasztása a köszvényes rohamok alacsonyabb kockázatával jár.

A meggy a melatonin természetes forrása. A melatonin egy olyan hormon, amely segít szabályozni az alvás-ébrenlét ciklust. A meggy fogyasztása növeli a triptofán, egy esszenciális aminosav és a szerotonin termelődését, amelyek együttesen segítenek a jó alvás kialakításában. A meggy fogyasztása megnöveli a melatoninhormon termelődését, amely javítja az alvás minőségét és időtartamát. Egy másik kutatásban a vizsgálati alanyok naponta 2 pohár meggylevet ittak két héten keresztül, ami átlagosan mintegy 80 perccel növelte meg a vizsgálati alanyok alvási idejét, és az alvásuk sokkal pihentetőbb is volt.

A legújabb tanulmányok szerint a rendszeres meggyfogyasztás hatékonyan csökkenti a gyulladást, az izomkárosodást és az izomfájdalmat edzések után, estedzést követően pedig regenerálja a szervezetet.

A meggy számos olyan vitamint, ásványi anyagot és növényi vegyületet tartalmaz, amely erősítheti az immunrendszert. A meggy magas antioxidáns-tartalma pedig segíthet a fertőzések megelőzésében és kezelésében.

A meggy javítja a kognitív funkciókat is. Számos olyan polifenolt tartalmaz, amely csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt, amely hozzájárul a kognitív hanyatláshoz. Más tanulmányok pedig leírták, hogy nemcsak a kognitív funkciók javulnak a meggyfogyasztást követően, hanem a memória, a figyelem és a tanulási képességek is.

A meggy az erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait. Ezek az antioxidáns vegyületek csökkenthetik a rákos sejtek növekedését és proliferációját is. Elsősorban a vastagbélrák sejtjeinek növekedését és szaporodását állította meg, legalábbis a feljegyzések szerint.

A meggy csökkenti a testtömeget és a hasi zsírt, amely fokozza a szívbetegségek, a metabolikus szindróma és 2-es típusú cukorbetegségek kockázatait.

Nyáron hűsítő italokat is készíthetünk meggy hozzáadásával, most egy ilyen recept következik.

Mentás-meggyes limonádé hozzávalói:

• 2 nagy csésze meggy,
• egy csokor menta,
• egy kis darab gyömbér,
• 1 egész citrom,
• 2 liter víz,
• ízlés szerint méz.

Elkészítése:

Turmixoljuk le a 2 csésze meggyet, majd tegyük egy kancsóba. Adjuk hozzá a megmosott és kisebb darabokra vágott mentaleveleket, a felkarikázott biocitromot, a lereszelt gyömbért és a mézet. Behűtve fogyasszuk.

Nincsenek megjegyzések