Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Laborban növesztik a hamburgert: kevés az igazi hús

Két, előre el nem árult helyszínen kezdik tesztelni a laborban növesztett húspogácsákat, a végső próba a fogyasztók ízérzékelése lesz. Ha ezen is átmegy a műhamburger, jöhet a tömeggyártás?
 

ma.hu - Mindössze 16 deka, de 250 ezer fontba (86 millió forint) került a kifejlesztése annak a húspogácsának, amelyet most kezdenek a gyanútlan fogyasztókon tesztelni. Ha a laboratóriumban létrehozott hamburger átmegy az érzékszervi vizsgálaton is, akkor akár a tömeggyártása is megkezdődhet - adta hírül a Daily Mirror. A Hollandiában, a Maastrichti Egyetemen végzett kísérletek célja, hogy valamilyen módon pótolják az egyre inkább hiánnyá váló húsmennyiséget: a kereslet folyamatos növekedését a mezőgazdaság egyre kevésbé képes kielégíteni.
Fotó: freedigitalphotos.net

Épp ezért a kutatók egy olyan eljárást fejlesztettek ki, amelynek során a tehenek őssejtjieit használják fel a hús mesterséges létrehozására. Az őssejtekből először 20 ezer apró húscsíkot "növesztettek", majd ezek izommá szerveződtek és némi elektromos impulzussal fokozták a gyarapodásukat. A színt céklalével és sáfránnyal fokozták a tudósok, így végül elkészülhetett az a húspogácsa, ami ránézésre semmiben sem különbözik a valódi marhahústól.

Az érzékszervi tesztelést két londoni önkéntes fogja elvégezni, az egyik közülük az a titokzatos iparmágnás, aki magát a kutatást finanszírozta.