Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Félmillió magyar gyerek él penészes lakásban

Minden negyedik magyar penészes, vizesedő lakásban lakik, ez pedig komoly egészségügyi kockázatot jelent.
Minden negyedik magyar penészes, vizesedő lakásban lakik - derül ki a lakhatási kérdésekkel foglalkozó Habitat for Humanity Magyarország éves jelentéséből. Ez azt jelenti, hogy 2,5 millió ember, köztük 555 ezer gyerek érintett. A penész pedig súlyos, életre szóló egészségkárosodást okozhat.

A penész különböző gombafajtákat összefoglaló neve, a leggyakoribb beltéri penészfajták az Alternaria, az Aspergillus, a Cladosportium és a Penicillum. Megjelenhet a falakon, a ruhaneműkön, a könyveken és a játékokon. Rossz, dohos szagot okoz a lakásban, zöld, feketés vagy kékes foltokban jelenik meg, de ennél sokkal súlyosabb következményei is vannak. 

A penészes környezet számos egészségügyi kockázatot hordoz magában, mely különösen a légzőszervi panaszoktól szenvedőknek lehet veszélyes. Emellett erőteljesen allergizál, irritálhatja a szemet, a tüdőt, az orr nyálkahártyáját, a bőrt és a torkot is, még azok esetében is, akik egyébként nem allergiásak. 

A legérzékenyebbeknél, a légzőszervi betegségtől szenvedőknél vagy a legyengült immunrendszerűeknél a penész fokozhatja a már meglévő betegségek tüneteit, de ha sokáig penészes környezetben vannak, akkor újabb betegségeket is okozhat. Különösen az asztmások vannak veszélyben. Bizonyos penészgombafajták súlyos tüdőbetegségeket, fertőzéseket, a tüdő szöveteinek hegesedését okozhatják.