Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Megvan az ország legjobb fokhagymája

Idén októberben a fokhagymákat tesztelte a NÉBIH Szupermenta csapata. Vajon milyen általános szempontoknak kellett megfelelniük a fokhagymáknak a hatósági mintavétel során, és melyik lett a legjobb fokhagyma?
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ezúttal a fokhagymákra fordította figyelmét legújabb terméktesztje során. A NÉBIH laboratóriumaiban 300 növényvédőszer-hatóanyagot vizsgáltak a szakemberek. Ezen felül mértek nehézfémtartalmat, valamint mikotoxin-szennyezettséget is. Jó hír, hogy élelmiszer-biztonsági szempontból valamennyi fokhagyma makulátlannak bizonyult!

A Szupermenta projekt újabb állomásán a világhírű magyar hagymatermesztés egyik zászlós hajóját, a fokhagymákat tesztelte a hatóság, melyhez makói termelőtől, valamint kiskereskedelmi forgalomból mintáztak (makói, sarkadi, szegedi beszállítók és spanyol származású).

A mintákat a NÉBIH laboratóriumaiban analizálták növényvédőszer-maradék, nehézfém-, valamint mikotoxin-tartalomra. Beltartalmi értékek közül a szárazanyagot, azon belül a kéntartalmat is górcső alá vették. A vizsgálatok eredményeként elmondható, hogy a minták nem tartalmaztak határérték feletti szermaradékot, nehézfémet vagy mikotoxint.

A fokhagyma esetében is fontos, hogy a fokhagymafej ép, egész legyen, ne hiányozzon gerezd, a buroklevelek is épek és szép fehérek legyenek. A fokhagyma legyen tiszta, de a szárat és a gyökérzet nagy részét el kell távolítani. A fej legyen jó alakú, fajtára jellemző formájú.

Az élelmiszerbiztonsági ellenőrzésen túl nem maradhatott el a hagyományos kedveltségi teszt sem. A téma szakértői és átlagos felhasználók is kóstolták a fokhagymákat, és alkottak azokról véleményt különböző kedveltségi szempontok alapján, mint illat, méret, hámozhatóság, íz, szín, gerezdméret és alak. 

Mivel az augusztus-szeptemberi mintavétel során a hazai kereskedelemben nem volt kapható kínai fokhagyma, így a szomszédos Ausztriából került a kóstolók asztalára. Ezzel kiegészülve tehát hatféle fokhagymát bíráltak a meghívottak - álla nebih.gov.hu oldalon.

A kedvenc fokhagyma

A kóstolók kedvence a sarkadi (beszállító: Fokhagymacentrum Kft.; forgalmazó: Spar) fokhagyma lett, melyet Jancsik János Makói Őszi fajtájú terméke, illetve a Szeged-szentmihályi (beszállító: Mezőker Kft., forgalmazó: Tesco) követ.

Természetesen a mintázott tételek nyomonkövethetősége ismét alapfeltétel volt, amely ezúttal minden esetben megfelelt az előírásoknak. A jelölésre vonatkozó jogszabályok betartása is teljesült, azaz a kötelező információk - termelő vagy forgalmazó neve és címe, termék származási országa - megtalálhatóak voltak. Összességében kijelenthető, hogy a vizsgált fokhagymák jó minőségűek és biztonságos élelmiszernek tekinthetőek.