Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Szivárgó bél: okai, tünetei, kezelése

A szivárgó bél egyre gyakoribb betegség, és sajnos nemcsak a szövődményeitől kell tartanunk, hanem attól is, hogy jelentős mértékben ronthatja az életminőségünket.
Ahhoz, hogy megértsük a szivárgó bél betegség lényegét, úgy kell elképzelnünk a beleink falát, mint egy sűrű szövésű, rugalmas hálót. Bizonyos dolgok gond nélkül átkerülhetnek a háló szemein, mások viszont, melyek túl nagyok, a bélben maradnak, majd kikerülnek a szervezetből. Ha azonban a bélrendszerrel gond van, az is áthatolhat a bél falán, aminek nem kellene, ez pedig például gyulladáshoz vezethet.

A szivárgó bél három fő oka a baktériumflóra egyensúlyának felborulása, az egészségtelen étrend és a túlságosan sok méreganyag. A baktériumflóra egyensúlyának felborulása, vagyis a káros baktériumok elszaporodása a jótékonyak kárára az immunrendszer működésének romlásával és a bél áteresztőképességének növekedésével jár együtt.

Az étrend sokaknál okozhat gondokat, elsősorban a cukor és a gabonafélék. Az előbbi hozzájárul a káros baktériumok elszaporodásához, az utóbbi pedig olyan fehérjéket tartalmaz, melyek károsíthatják a bélrendszert, és az egészséges embereknél is olyan tüneteket válthatnak ki, melyek a lisztérzékenyekre jellemzőek.

A méreganyagok közül elsősorban az antibiotikumok, illetve a fájdalomcsillapítók okozhatnak bélproblémákat, szintén a bélflóra kipusztítása, egyensúlyának felborulása miatt.

Milyen tünetei lehetnek a szivárgó bélnek?

A szivárgó bél tünetei között találhatjuk az ételérzékenységet, illetve az ételérzékenységgel is összefüggő tüneteket, mint a puffadás, hasmenés, krónikus székrekedés; a fejfájást, az ízületi fájdalmakat, a pajzsmirigyproblémákat, a felszívódási zavarokat és az ezekből következő tápanyaghiányt (például vashiányos vérszegénységet); a depressziót és a szorongást.

Mit tehetünk a szivárgó bél ellen?

Elsősorban az étrendünket kell felülvizsgálni: érdemes teljesen kiiktatni, vagy jelentősen csökkenteni az elfogyasztott cukor, a gyorséttermi és készételek és a gluténtartalmú ételek mennyiségét. A káros ételeket aztán gyógyító hatásúakkal érdemes felváltani, ezek közé tartozik például a csontleves (aminosavakban gazdag), a halak (könnyen emészthető fehérjét tartalmaz), az erjesztett élelmiszerek (probiotikumokkal teliek), a csírák (mikrotápanyagokat és rostokat tartalmaznak).