Ezt edd az ebéd mellé, ha meg akarod duplázni a fogyást, és elkerülnéd a megfázást
Feltölti a szervezetedet vitaminokkal, laktat, és tisztítja a beleket.
Ugyan túlzás lenne a savanyúságokat a zsírégetés titkaként emlegetni, mégis kétségtelen, hogy az ecetes lében eltett, erjesztett ételek jó hatást gyakorolnak a fogyásra is. A legtöbb savanyúság nemcsak szegény kalóriákban, de számos más tulajdonságával is segít, hogy egészségesebb legyél, és könnyebben fogyj, így nagyon érdemes minél több étkezés során fogyasztani belőlük.
Legyen szó a savanyú uborkáról, káposztáról vagy éppen az ecetes paprikáról, mind-mind csupa vitaminokkal, rostokkal teli zöldségek, melyek béltisztító hatással bírnak, és laktatóbbá teszik az ebédedet, ráadásul változatos ízüknek köszönhetően kevésbé lesz unalmas a diétás menü.
Miért olyan jó a savanyúság a diétához?
A savanyúságok, noha nem teljesen kalóriamentesek, nagyon kevés kalóriát tartalmaznak. A savanyú uborka 100 grammjában mindössze 11 kalória van, míg a káposztában 19, a paprikában pedig alig 27. Éppen ezért ezek a finomságok lehetővé teszik, hogy ha magas kalóriatartalmú ételeket helyettesítesz velük részben, akkor egy kicsivel többet egyél. Ez azonban még nem minden.
A savanyítás során a zöldségek egészséges rostjai egyáltalán nem vesznek el, ami nagyon nagy előny a fogyókúra szempontjából. A rostok nemcsak béltisztító hatással bírnak ugyanis, de a gyomorban lassan emésztődnek, így sokáig laktatnak, éppen ezért kiadósabbnak tűnik tőlük az étkezés. A napi ajánlott 25 grammos rostmennyiségből például egyetlen 100 grammos savanyúuborka-adaggal 1,2 gramm rostot máris teljesítesz.
Emellett az erjesztett savanyúságok értékes baktériumokat is tartalmaznak, melyek jótékony hatásukat a bélrendszer támogatásával fejtik ki. Ezek az ételek valójában természetes probiotikumként működnek a szervezetedben, így a folyamatosan pörgő anyagcserét szolgálják.
Vitaminok szempontjából több savanyúság is kiemelkedő, ami azért fontos a fogyókúra során, mert csökkentett táplálékmennyiséggel kell ugyanolyan szükségletet fedezni. A káposzta és a paprika például rengeteg C-vitaminnal szolgál, mely a megfázásos, influenzás időszakban a betegségekkel szemben is véd, míg céklában sok-sok béta-karotint és májadat segítő hatóanyagokat találsz.
Így válassz diétás savanyúságot
Sajnos az olajos almapaprika kiesik a diétás savanyúságok köréből, hiszen jókora mennyiségű zsírban kerül tartósításra, ám szerencsére csaknem az összes többi választás szinte minden fogyókúrának megfelel. A savanyú káposztánál, uborkánál arra figyelj oda, hogy a zöldségeket ne mesterséges édesítők vagy nagy mennyiségű hozzáadott cukor segítségével rakják el. A cukrozott savanyúságok ugyanis sajnos szintén nem felelnek meg, hiszen magas a kalóriatartalmuk, és az étvágyat növelik.
A termékek címkéjén szintén érdemes odafigyelni a sómennyiségre, ebből ugyanis, ha többlet áll fenn a naponta szükséges körülbelül 2300 milligrammhoz képest, az vízvisszatartást okozhat. Próbálj ehhez viszonyítva keresgélni a savanyúságok között!
Jó választás az összes kaporral készült vagy ecetes lében megvásárolható savanyúság. Ez utóbbi esetében az ecet hatása sem elhanyagolható, hiszen ez segít, hogy a vele együtt elfogyasztott táplálékok hosszabban maradjanak a gyomorban, így jócskán elnyújtja a jóllakottságot. Hasonló hatással bírnak a csípős ízű savanyúságok is, melyek kapszaicintartalmuk miatt nemcsak finomak, de az ételek is kielégítőbbek az íznek köszönhetően.
Mikor fogyaszthatsz savanyúságokat?
A savanyúságok a diéta során minden alkalommal megengedettek, így nyugodtan ehetsz belőlük az ebéd vagy a vacsora mellé, sőt, ha megkívánod, akár nassolnivalóként is bekaphatsz egy-két szem uborkát. Nem kell ráadásul mindig magában fogyasztanod őket. Akár turmixoknak is nagyon ízletes kiegészítői lehetnek, sőt, a salátákba is kerülhet uborka, káposzta vagy paprika.
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése