A gyömbér minden évszakban tökéletes választás: hűsít a forróságban, és felmelegít a hidegben
Próbáld ki gyömbéres-citromfüves limonádéként vagy gyömbéres-fahéjas-szegfűszeges szirup formájában!
A gyömbér egy rendkívül sokoldalú gyógynövény. Nagyon jó az íze, ételekhez is hozzáadhatjuk, teát is készíthetünk belőle, és nagyon sok gyógyászati előnye létezik. A gyógynövény elősegíti az egészséges gyulladásos választ, segíti a máj és az emésztőrendszer egészségét, biztosítja az ízületek egészségét és a testsúlykontrollt, támogatja az egészséges vércukorszintet, a szív és az immunrendszer egészségét.
A gyömbér antioxidáns aktivitása segít a szabad gyökök és az oxidatív stressz elleni küzdelemben. Elősegíti az egészséges gyulladásos választ is.
A gyömbér olyan bioaktív fenolokat tartalmaz, mint például a gingerolok, amelyek ösztönzik az immunrendszer egészségét és támogatják az egészséges immunválaszt. Az egészséges sejtosztódásra gyakorolt hatásuk elősegíti az egész test egészségét.
A kutatási eredmények szerint a gyömbér megtámogatja az egészséges vércukorszint fenntartását is.
Egyes tanulmányok szerint a gyömbér segíthet fenntartani a normál vérnyomást, az LDL-koleszterin szintjét, valamint a trigliceridszintet. Az egészséges vérnyomás és koleszterinszint elősegíti a szív- és érrendszeri egészséget.
A gyömbér még a férfiak szexuális egészségének javítását is szolgálja, ugyanis tartalmaz egy olyan vegyületet, amely támogatja a szexuális funkciókat, illetve a teljesítményt is fokozza.
A gyömbér segíthet a gyulladásgátlásban és az ízületek egészségének támogatásában. A gyógynövény a menstruáció alatt fellépő fájdalmakat és görcsöket is nagyon hatékonyan csillapítja.
Emésztési zavarok esetén is számíthatunk a gyömbérre. Enyhíti a puffadást, mégpedig a gyomor ürítésének gyorsításával.
Tanulmányok szerint a gyömbér stimulálhatja az antioxidáns enzimeket, amelyek segítenek csökkenteni az oxidációt és a lipideket a májban, ezzel is elősegítve a máj egészségét.
Számos tanulmány számolt be arról, hogy segítheti a vas felszívódását is, illetve enyhítheti a vaskiegészítők gyomor-bélrendszeri hatásait.
A prebiotikumok olyan emészthető vegyületek, amelyek egyes táplálékokban is jelen vannak, és elősegítik a hasznos baktériumok növekedését és aktivitását a bélben. A gyömbér prebiotikumként is működik, és ezzel támogatja a bélmikrobiomot is.
A gyömbérnek az az egyik legnagyobb előnye, hogy télen melegítő hatásokkal bír, míg nyáron segít a testünk lehűtésében. Most két olyan recept következik, amelyet mi magunk is könnyedén elkészíthetünk. A gyömbérszirup nagyon jó szolgálatot tesz a hideg évszakban, míg a gyömbéres limonádé nagyszerűen lehűt a kánikulában.
Gyömbéres-citromfüves limonádé hozzávalói:
• egy nagyobb ujjnyi gyömbér meghámozva, lereszelve,
• egy csokor citromfű,
• 2 liter víz,
• ízlés szerint méz,
• 2 nagyobb biocitrom,
• egy biolime.
Elkészítése:
A vízben keverjük el a mézet, a reszelt gyömbért, a fűszerollóval felvágott citromfüvet, majd karikázzuk bele a citromot és a lime-ot. Behűtve fogyaszthatjuk.
Gyömbéres-fahéjas-szegfűszeges szirup hozzávalói:
• 1 nagy csésze méz,
• 4 evőkanál reszelt gyömbér,
• 1 citrom és egy lime frissen facsart leve,
• 10 db szegfűszeg,
• 1 teáskanál fahéj,
• 1 teáskanál őrölt szerecsendió,
• 5-6 db csillagánizs.
Elkészítése:
Keverjük a mézbe a hozzávalókat. Hagyjuk állni 1 hétig, majd szűrjük le. Hűtőben tároljuk. Betegségmegelőzésre napi egy teáskanállal, míg megfázás, influenza idején napi 2-3 teáskanállal is elfogyaszthatunk belőle. Hideg és meleg italt is készíthetünk ebből a keverékből. Öntsünk meleg vagy hideg vizet a pohárba, majd adjunk hozzá két teáskanál szirupot.
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése