Breaking News

Ezeket az ételeket fogyasztja az idegsebész az agy egészséges működéséért


Javítják a memóriát és a kognitív képességeket. 

Agyunk egészségének megőrzése elengedhetetlenül fontos a mindennapok során, sőt, az évek előrehaladtával csak még inkább felértékelődik, hiszen az öregedéssel párhuzamosan megjelenik a kognitív hanyatlás folyamata. Szerencsére, mentális egészségünk megőrzését számos szuper étel segítségével támogathatjuk. Tudd meg, miket fogyaszt a híres idegsebész memóriájának javítása érdekében!

Az agy munkája a mindennapi körforgásban rettentő fontos, hiszen segítségével gondolkozunk, tanulunk az iskolában, ötletelünk a munkában és emlékezünk. Az évek múlásával és az öregedés első jeleivel párhuzamosan, lassan, de folyamatosan elkezd a memóriánk romlani, ami teljesen természetes folyamat, ám mindenképpen foglalkozni kell vele. A helyzet orvoslásaképpen egész életünkben elsődleges feladatunk támogatni az agy egészségét, hogy biztosítsuk mentális jóllétünket, és elkerüljük a különböző betegségeket pl. az Alzheimer-kórt, demenciát.

Ahogyan az agy működését támogató gyakorlatok, pl. rejtvényfejtés, sok olvasás és a testmozgás is sokat segít a kognitív funkciók fejlesztésénél, úgy bizonyos ételekkel is támogathatjuk legfőbb gondolkozó szervünket. Az agyműködést serkentő ételek kategóriájába sorolhatók az antioxidánsokban, egészséges és esszenciális zsírsavakban és vitaminokban gazdag élelmiszerek, melyek javítják a memóriát, segítik az emlékezőképességet, valamint támogatják az általános mentális jóllétet.

Dr. Brett Osborn, okleveles orvos, a St. Mary Medical Center idegsebésze, nemrégiben megosztotta meglátásait az egészség megőrzésével kapcsolatban, és kiemelte, milyen ételeket fogyaszt rendszeresen a kognitív hanyatlás elkerülése és az agy fitten tartása érdekében.

1. Áfonya

Magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, ennek következtében az oxidatív stressz és a gyulladások leküzdésének alapvető támogatója. Védi az agysejteket a károsodástól és csökkenti a neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázatát. Dr. Brett Osborn szerint rendszeres fogyasztásával javíthatjuk a memóriát és mérsékelhetjük a kognitív hanyatlás folyamatát.

2. Zsíros halak

Dúskálnak Omega-3 zsírsavakban (különösen EPA-ban és DHA-ban), ezzel pedig támogatják az agy szerkezetének egészségét és hozzájárulnak a sejtmembránok áramlásához, melyek kiemelt szerepet töltenek be az idegsejtek közötti kommunikációban. A zsíros halak, pl. lazac, makréla, szardínia esszenciális zsírsavjai támogatják a memóriát és segítenek a hangulatszabályozásban is.

3. Zöld színű zöldségek

Osborn szerint, ha sok zöldséget fogyasztunk (azon belül is a zöld színűeket, pl. brokkoli, spenót, káposzta), serkentjük az agyműködést, és megállítjuk a kognitív hanyatlást. A szakember reggel nyers spenótot fogyaszt, mely ásványi anyagokban és immunrendszert támogató vitaminokban gazdag.

4. Diófélék és magvak

Bár az orvos szerint valóban magasabb kalóriatartalommal rendelkeznek, a magvak és a különböző diófélék csodát tesznek az agyműködéssel, hiszen egészséges zsírokban és antioxidánsokban gazdagok. Megfelelő energiaellátást biztosítanak az agynak, ezért ajánlja fogyasztásukat. Legjobb a dió, a mandula, a chia mag és a lenmag."

5. Brokkoli

Rajongsz a rakott brokkoliért, a rántott változátért és a krémleveses verzióért? Jó hírünk van, ugyanis a brokkoli olyan vegyületeket tartalmaz, mint a szulforafán, melyek csökkentve a gyulladásokat javítják az agy egészségét. Az előbb említett vegyület ráadásul a rák egyik fő ellenszere is, különösen a mellrák esetében igaz ez.

6. Tojás

Ne csak reggelire fogyaszd, hanem építsd be az egész napos menüdbe a tojást, mely a legkiválóbb kolin forrásként segít a memória megtartásában, fokozza az agyi teljesítményt, és szuper plusz tulajdonsága, hogy nem emeli meg drasztikusan a koleszterinszintet sem. A tojás kiemelten fontos az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.

7. Kurkuma

A szabad gyököket semlegesítve a kurkuma megelőzi az agy sejtjeinek károsodását, ezáltal elkerülhető a kognitív hanyatlás. Kurkumin nevű vegyülete erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns, mely javítja a memóriát, az emlékező képességet, és segít a gondolkozás elősegítésében. Dr. Osborn mentális egészsége érdekében reggeli turmixot szokott készíteni, melyhez a kurkumán kívül gyömbért is szokott adni.

8. Gyömbér

A gyömbér az orvos étrendjének alapvető részét képzi, ugyanis számos tanulmány megállapította, hogy a gyömbér javítja az agy funkcióit, befolyásolja a mentális egészséget és tisztaságot. Erős gyulladáscsökkentőként megvédi az agy neuronjait az oxidatív stresszről, mely olyan betegségek hátterében áll, mint a Parkinson-kór vagy az Alzheimer.

Nincsenek megjegyzések