Fehérboros-gombás tészta – Egy csipetnyi citrom teszi különlegessé
A fehérboros-gombás tészta egyetlen serpenyőben készül.
Ez a krémes, pikáns, fehérboros, gombás tésztát anélkül készítheted el, hogy a tésztát külön főznéd. A sós párolt gomba tejszínnel, citrommal és fehérborral kombinálva ízekben gazdag mártást eredményez.
Hozzávalók 6 személyre
1 kg gomba
4 gerezd fokhagyma
45 dkg tészta
12 dkg parmezán sajt
1.5 dl fehérbor
7 dl víz
3 dl zöldségalaplé
1.2 dl habtejszín
2 evőkanál petrezselyem
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vaj
1 teáskanál reszelt citromhéj
1.5 teáskanál citromlé (citromból facsarva)
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Melegítsd fel az olajat egy nagy serpenyőben közepes hőfokon. Add hozzá a felszeletelt gombát, szórd meg sóval és borssal, és gyakori kevergetés mellett főzd, amíg az összes folyadék elpárolog, kb. 12 percig. Add hozzá a vajat, és keverd, amíg megolvad. Tedd hozzá a felszeletelt fokhagymát, keverd bele a tésztát, a vizet, az alaplevet, a bort, és kicsit még sózd meg. Emeld a hőfokot magasra, és forrald fel, majd vedd vissza a hőfokot közepesre, és időnként megkeverve főzd, a tésztát 7-8 perc alatt roppanósra. Keverd bele a tejszínt, és főzd addig, amíg a szósz egyenletesen bevonja a tésztát, kb. 3 percig. Vedd le a tűzről, majd keverd bele a sajtot, a citromhéjat és -levet, szórd meg aprított petrezselyemmel, és tálald.
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése