Házi készítésű granola aszalt gyümölcsökkel: nagy adagban készítsd, mert sokáig eláll
Otthon is gyorsan készíthetsz granolát, ami így sokkal olcsóbban kijön, mint a bolti.
Az édes, ropogós granola nem véletlenül egyre népszerűbb reggeli évek óta. Házilag összeállítva olcsóbban megúszod, mintha boltban vennéd, az alapokon túl pedig kedved szerint ízesítheted magvakkal, szárított gyümölcsökkel vagy akár csokival. Mézzel vagy juharsziruppal édesítsd. Az adagokat bögrében adjuk meg, ugyanis nem a pontos tömegük, hanem az egymáshoz viszonyított arányuk a fontos.
Hozzávalók 16 adaghoz
4 bögre zabpehely
1.5 bögre csonthéjas és /vagy mag (dió, mogyoró, tökmag, pisztácia, kesudió tetszőleges arányban)
1 teáskanál só
1 teáskanál vaníliaaroma
0.75 bögre aszalt gyümölcs
0.5 bögre kókuszolaj vagy olívaolaj
0.5 bögre juharszirup vagy méz
0.5 teáskanál fahéj
csoki és kókuszpehely ízlés szerint
Elkészítés:
Egy tálban keverd el a zabpelyhet a magvakkal, a sóval és a fahéjjal. Add hozzá az olajat, a juharszirupot vagy mézet és a vaníliát, és keverd jól össze, hogy egyenletesen bevonja. Egyengesd el egy sütőpapírral kibélelt gáztepsiben, és told 180 fokos sütőbe nagyjából 20 percre, amíg szépen megpirul. Ekkor vedd ki, és hagyd teljesen kihűlni. Amikor kihűlt, fakanállal vagy a kezeddel darabold fel, és keverd el az aszalt gyümölcsökkel, a kókuszpehellyel és apróra vágott csokival.
Szobahőmérsékleten egy-két hétig, fagyasztóban három hónapig áll el.
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése