Breaking News

🔥 Így készül a bigos, vagyis a lengyel vadászpörkölt: kolbásszal és káposztával fő


A bigos, vagyis a lengyel káposztás kolbász vagy vadászpörkölt sokféle füstölt hússal és gombával együtt fő.


A lengyel vadászpörkölt, vagyis a bigos nevű káposztás kolbász több mint 700 éves múltra tekint vissza, és eredetileg valóban vadhúsból készítették. Az évszázadok alatt ezt praktikus okokból felváltotta a sertés, a marha és a borjú. A régi hangulatát azonban megőrizte a friss és a szárított erdei gomba és az aszalt gyümölcsök. Mivel jó nagy adagban szokták készíteni, most így adjuk meg a hozzávalókat: a maradékot nyugodtan fagyaszd le.

Hozzávalók

    3 kg savanyú káposzta
    55 dkg sertéslapocka
    40 dkg füstölt kolbász
    40 dkg friss erdei gomba
    30 dkg szárított erdei gomba
    20 db aszalt szilva
    3.5 dl sör
    2 evőkanál olaj
    2 evőkanál majoránna
    1 fejes káposzta
    1 füstölt csülök
    1 hagyma
    1 evőkanál borókabogyó
    1 evőkanál szemes bors
    1 evőkanál köménymag
    só
    1-2 evőkanál mustár vagy reszelt torma a tálaláshoz

Elkészítés:

A szárított gombát áztasd 20-30 percre meleg vízbe. A borókabogyót és a szemes borsot nyújtófával törd durvára. A sertéslapockát és a kolbászt vágd kétcentis kockákra. A savanyú káposztát csepegtesd le. A gomba áztatóvizét szűrd le és tedd félre. A friss gombát szeleteld fel, a kisebbeket hagyd egyben. A fejes káposztát vágd csíkokra, a hagymát cikkekre.

Egy nagy lábosban melegíts olajat, és pirítsd benne barnára a lapockát. Ha kész, szedd ki és tedd félre. A visszamaradt zsiradékra tedd rá a hagymát és a fejes káposztát. Kicsit sózd meg, és fedő alatt párold néhány percig, amíg a káposzta összeesik és levet ereszt. Ha odakapott az aljára, fakanállal  kapard fel. A megpárolt hagymát és káposztát szedd ki a lábosból és tedd félre.

A lábosba most a friss gomba kerül. Pluszzsiradék hozzáadása nélkül párold őket, amíg levet eresztenek. Ekkor sózd meg őket, várd meg, amíg a lé elfő alóluk, majd tedd vissza a lábosba a lapockát, a kolbászt és a káposztás-hagymás keveréket. Jöhet hozzá az egészben hagyott füstölt csülök, a savanyú káposzta, a köménymag, a majoránna, a bors és a borókabogyó. Öntsd fel a sörrel, és lefedve kezdd el összefőzni. Ne lepődj meg, hogy kevés a főzőleve: a bigos nem szaftos étel, és főzés közben még elegendő levet fog ereszteni. Gyöngyöztetve főzd 2-3 órát. 2 óra elteltével 30 percenként ellenőrizd, megpuhultak-e már az alapanyagok.

Amikor a csülök megpuhult, halászd ki a fazékból. A húst és a zsírt fejtsd le a csontról. A zsírt tedd félre, a húst kockázd fel. A leöblített szárított gombával, a gomba áztatóvizével és a félbevágott aszalt szilvával együtt tedd vissza a fazékba. 30-45 perc alatt főzd össze.

Rozskenyérrel és sörrel fogyaszd. Ha szeretnéd, tálaláskor mustárt vagy reszelt tormát kínálhatsz még mellé.

Nincsenek megjegyzések