5 immunerősítő tápanyag járvány idejére
Az ősz beköszöntével még sürgetőbb, hogy a szervezet védekezőrendszerét a fenyegető betegség jó erőben találja. Ennek egyik nagy titka a vitamindús táplálkozás.
Olyan immunerősítő tápanyagokat sorolunk fel, amelyekkel felturbózhatod immunrendszered, ráadásul a legtöbb konyhában megtalálhatóak, illetve könnyen beszerezhetőek - írja a femina.hu.
Homoktövis bármilyen formában
Megfelelő mennyiségben fogyasztva a homoktövis a szervezet igazi őrangyala lehet. A járvány idején különösen ajánlott a fogyasztása, hiszen C-vitamin-tartalma a citrom C-vitamin-tartalmának a tízszerese, és antioxidánsokat is nagy mennyiségben tartalmaz. Így nemcsak az immunrendszer erősítésében, de a fertőző betegségekkel szembeni védekezésben is fontos szerepe van.
- Áztass egy evőkanál homoktövislevelet forrás előtti vagy utáni meleg vízbe, hagyd ázni 15 percig, és ízesítsd a teát ízlés szerint.
- Tegyél néhány csepp homoktövisvelőt a limonádéba, és máris szuper vitamindús a gyerekek kedvenc üdítője.
- Színesítsd a reggeli gyümölcsturmixod pár szem homoktövisbogyóval. Érdemes olyan gyümölccsel keverni, ami ellensúlyozza a homoktövis savanykás-kesernyés ízét.
Gyomorgyógyító gyömbér
A gyömbér a gyomor serkentésével támogatja az emésztőrendszert, mely így hozzájárul immunrendszerünk megerősítéséhez. A gyömbérteát sokan csodaszerként tartják számon, ugyanis izzasztó és méregtelenítő hatása segít levinni a lázat, kiirtani a vírusokat, csillapítani a köhögést és a torokfájdalmat.
- Hámozz meg zöldségpucolóval egy ujjnyi részt a gyömbérből, majd reszeld bele egy kancsóba. Önts rá forró vizet, és hagyd ázni 15 percig! Ízesítsd citrommal és mézzel, és már kész is a házi gyömbérteád!
- De ugyanígy a limonádédba is reszelhetsz egy kis gyömbért, és máris kész az új immunerősítő italod.
Nagyanyáink húslevese
Tanulmányok bizonyítják, hogy a húslevesnek gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatása van a benne rejlő vitaminok és antioxidánsok miatt. A só, valamint az evés közben belélegzett gőz szintén segít, hogy az eldugult légutak felszabaduljanak. Magas tápanyagtartalmát főleg a hagyma, a fokhagyma és az egyéb zöldségek biztosítják.
- Tészta helyett tegyél minél több zöldséget a levesbe, így fokozva immunerősítő hatását!
- A levesbe főzz bele egy kisujjnyi gyömbért is, ettől nemcsak vitamindúsabb, de pikánsabb is lesz, és még erősebben hat a szervezeted egészségére!
Zabkása reggelire - vagy akár ebédre is
A gyömbérhez hasonlóan a zab is az emésztőrendszer erősítésével segíti az immunrendszer gondtalan működését. A zab értékes vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot tartalmaz, amelyek a bakteriális fertőzésekkel szemben is védelmet nyújtanak. Nem mellesleg a zabkása és egyéb zabból készült ételek könnyen és olcsón beszerezhetőek.
- Dobd fel friss vagy aszalt gyümölcsökkel, tegyél hozzá magokat, de ha egyszerűen nem akarsz ezzel időt tölteni, rengeteg előre összeállított nagyon jó minőségű zabkásából válogathatsz számos boltban, akár a Mixit oldalán is.
- Kóstold meg sósan is! A zabpehely sósan főzve is egy finom fogás, gazdagítsd parmezánnal, pirított gombával és hagymával, és keverj hozzá egy kis görög joghurtot!
Olajos magvak
A kalcium és magnézium mind felelősek immunrendszerünk egészségéért. Segítenek a gyulladások enyhítésében, támogatják a szív működését és az energiatermelést. Mindezt egy-egy apró magban megtalálod. Fontos fehérjeforrás lehet például a tejcukor- vagy tejfehérje-érzékenyeknek.
- Színesítsd a salátádat napraforgómaggal, lenmaggal és szezámmaggal, salátaöntetnek pedig használj tökmagolajat!
- Egy tál magokkal teli müzli szuper jó kezdése a napnak, és akár kész ízekben, keverékekben is kapható.
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése