Breaking News

5 immunerősítő tápanyag járvány idejére


Az ősz beköszöntével még sürgetőbb, hogy a szervezet védekezőrendszerét a fenyegető betegség jó erőben találja. Ennek egyik nagy titka a vitamindús táplálkozás.

Olyan immunerősítő tápanyagokat sorolunk fel, amelyekkel felturbózhatod immunrendszered, ráadásul a legtöbb konyhában megtalálhatóak, illetve könnyen beszerezhetőek - írja a femina.hu.


Homoktövis bármilyen formában

Megfelelő mennyiségben fogyasztva a homoktövis a szervezet igazi őrangyala lehet. A járvány idején különösen ajánlott a fogyasztása, hiszen C-vitamin-tartalma a citrom C-vitamin-tartalmának a tízszerese, és antioxidánsokat is nagy mennyiségben tartalmaz. Így nemcsak az immunrendszer erősítésében, de a fertőző betegségekkel szembeni védekezésben is fontos szerepe van.

  • Áztass egy evőkanál homoktövislevelet forrás előtti vagy utáni meleg vízbe, hagyd ázni 15 percig, és ízesítsd a teát ízlés szerint.
  • Tegyél néhány csepp homoktövisvelőt a limonádéba, és máris szuper vitamindús a gyerekek kedvenc üdítője.
  • Színesítsd a reggeli gyümölcsturmixod pár szem homoktövisbogyóval. Érdemes olyan gyümölccsel keverni, ami ellensúlyozza a homoktövis savanykás-kesernyés ízét.


Gyomorgyógyító gyömbér

A gyömbér a gyomor serkentésével támogatja az emésztőrendszert, mely így hozzájárul immunrendszerünk megerősítéséhez. A gyömbérteát sokan csodaszerként tartják számon, ugyanis izzasztó és méregtelenítő hatása segít levinni a lázat, kiirtani a vírusokat, csillapítani a köhögést és a torokfájdalmat.

  • Hámozz meg zöldségpucolóval egy ujjnyi részt a gyömbérből, majd reszeld bele egy kancsóba. Önts rá forró vizet, és hagyd ázni 15 percig! Ízesítsd citrommal és mézzel, és már kész is a házi gyömbérteád!
  • De ugyanígy a limonádédba is reszelhetsz egy kis gyömbért, és máris kész az új immunerősítő italod.


Nagyanyáink húslevese

Tanulmányok bizonyítják, hogy a húslevesnek gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatása van a benne rejlő vitaminok és antioxidánsok miatt. A só, valamint az evés közben belélegzett gőz szintén segít, hogy az eldugult légutak felszabaduljanak. Magas tápanyagtartalmát főleg a hagyma, a fokhagyma és az egyéb zöldségek biztosítják.

  • Tészta helyett tegyél minél több zöldséget a levesbe, így fokozva immunerősítő hatását!
  • A levesbe főzz bele egy kisujjnyi gyömbért is, ettől nemcsak vitamindúsabb, de pikánsabb is lesz, és még erősebben hat a szervezeted egészségére!


Zabkása reggelire - vagy akár ebédre is

A gyömbérhez hasonlóan a zab is az emésztőrendszer erősítésével segíti az immunrendszer gondtalan működését. A zab értékes vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot tartalmaz, amelyek a bakteriális fertőzésekkel szemben is védelmet nyújtanak. Nem mellesleg a zabkása és egyéb zabból készült ételek könnyen és olcsón beszerezhetőek.

  • Dobd fel friss vagy aszalt gyümölcsökkel, tegyél hozzá magokat, de ha egyszerűen nem akarsz ezzel időt tölteni, rengeteg előre összeállított nagyon jó minőségű zabkásából válogathatsz számos boltban, akár a Mixit oldalán is.
  • Kóstold meg sósan is! A zabpehely sósan főzve is egy finom fogás, gazdagítsd parmezánnal, pirított gombával és hagymával, és keverj hozzá egy kis görög joghurtot!


Olajos magvak

A kalcium és magnézium mind felelősek immunrendszerünk egészségéért. Segítenek a gyulladások enyhítésében, támogatják a szív működését és az energiatermelést. Mindezt egy-egy apró magban megtalálod. Fontos fehérjeforrás lehet például a tejcukor- vagy tejfehérje-érzékenyeknek.

  • Színesítsd a salátádat napraforgómaggal, lenmaggal és szezámmaggal, salátaöntetnek pedig használj tökmagolajat!
  • Egy tál magokkal teli müzli szuper jó kezdése a napnak, és akár kész ízekben, keverékekben is kapható.

Nincsenek megjegyzések