Így lesz tökéletes a karácsonyi egyben sült pulyka – garantáltan szaftos és ízletes
Az egyben sült pulyka a karácsonyi asztal dísze lehet, de sokan tartanak attól, hogy kiszárad.
A titok a megfelelő pácolásban, a lassú sütésben és a rendszeres locsolásban rejlik. Ezzel a recepttel biztos lehetsz benne, hogy a pulykád omlós, szaftos és tökéletes lesz.
Hozzávalók 8 személyre
- 1 bébipulyka (2,5-3,5 kg)
- 25 dkg só
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál méz
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 citrom
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
A pulykát az elkészítés előtti napon először mérd le, a kapott értéket írd fel, majd tegyed a húst sófürdőbe. Ehhez a sót kis lángon kevergetve oldd fel fél liter vízben, majd vedd le a tűzről. Tedd bele a pulykát, öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és lefedve pihentesd a hűtőben vagy az erkélyen.
Másnap a pulykát törölgesd le, és emeld át abba az edénybe, amelyben meg fogod sütni. A hasüregébe szórj frissen őrölt borsot, tegyél bele egy fej fokhagymát gerezdekre szedve, egy egész hagymát és egy fél citromot. Madzaggal kösd össze a lábait, a szárnyait kösd a törzséhez, lazán takard le alufóliával, és told 220 fokos sütőbe. Fél óra elteltével mérsékeld a sütő hőmérsékletét 120 fokra, és így süsd a pulykát. A sütési ideje ezen a hőfokon két óra kilogrammonként.
Amikor megpuhult, vedd ki a sütőből, a hőmérsékletet pedig tekerd vissza 220 fokra. A vajat melegítsd fel annyira, hogy jól formázható legyen, keverd el a mézzel, és ezzel kend meg a hús minden oldalát. Vedd le róla az alufóliát, és tedd vissza a sütőbe nagyjából húsz percre, hogy ropogósra piruljon. Amikor készen van, vedd ki, borítsd deszkára, letakarva pihentesd fél órát, és csak utána szeleteld.
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése