🔥 Az egyik legjobb természetes orvosság megfázás ellen
A rózsafélék családjába tartozó birsalma (Cydonia oblonga) rostokat, A-, B- és C-vitamint, vasat, rezet, szelént, cinket, káliumot, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz, de nemcsak a gyümölcse, hanem a levele, sőt még a magja is áldásos tulajdonságokkal bír.
A növény részeiből forrázatokat, aromás teákat lehet készíteni, méghozzá könnyedén. Természetes nyugtató, illetve szív- és gyomorvédő hatása miatt érdemes is gyakran fogyasztani az őszi szezonja idején - írja a femina.hu.
Levélből készült forrázat
A birsalmalevél-tea beválik sebtisztítóként, borogatás formájában csökkenti a szemen lévő duzzadást, és biokémiai összetétele miatt a szív-érrendszer egészségét is védi. Csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, gátolja a vérrögök kialakulását. 2022-ben publikált kutatásban bizonyították az E-vitamin és szerves savak jelenlétét a levelekben, egyúttal az érelmeszesedést gátló, gyulladáscsökkentő hatását, sőt még az is felmerült, hogy az oxidatív stressz okozta rákos megbetegedés kialakulását is megakadályozhatja.
Elkészítéséhez egy maréknyi, nagyjából 5-6 birsalmalevelet, egy teáskanálnyi kurkumát és ugyanennyit szárított gyömbért tegyél 200 milliliter forró vízbe, ehhez add hozzá egy citrom negyedét, majd hagyd ázni az elegyet 15 percen át, ezután szűrd le. Már ez is nagyon hatékony megfázás és influenza ellen, és csillapítja a köhögést is.
Magból készült tea
Ez egy ősi perzsa ital torokfájás ellen. Egy teáskanálnyi szárított birsalmamagot 2 deciliter forrásban lévő vízzel önts fel, majd hagyd állni egészen addig, míg szoba-hőmérsékletű lesz. A beáztatott magokat szűrő segítségével távolítsd el az italból, aminek így kicsit zselés állaga lesz. Amíg fáj a torkod, óránként egy-egy kortyot fogyassz belőle.
Gyümölcsből készült tea
A harmadik változata, amikor magát a gyümölcs húsát használod fel. Friss gyümölcs esetén vágd fel szeleteire, áztasd meg őket citromlében, majd tedd olyan helyre, ahol ki tudnak száradni, de akár sütőben vagy olaj nélkül serpenyőben felgyorsíthatod ezt a folyamatot. Ezekből a szeletekből tegyél 4-5 darabot 200 milliliternyi forró vízbe, majd 20 percig hagyd ázni. Citromot, kardamomot vagy fahéjat is hozzáadhatsz a jobb ízélmény érdekében.
Fontos, hogy sárga, illatos legyen a gyümölcs, ezek bírnak a legmagasabb tápanyagtartalommal. Elkészítését úgy is végezheted, hogy a héjával együtt reszeled le, majd ezt teríted ki egy tálcára száradni, és ebből a szárítmányból szedsz 2-3 teáskanálnyit a forró vízbe. Naponta három csésze segíthet stabilizálni a vércukrot is, de bármilyen diagnosztizált betegség esetén kúraszerű fogyasztása előtt mindenképpen javasolt a kezelőorvossal konzultálni.
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése