🔥 Gluténmentes karácsonyi zserbó: imádni fogod ezt a receptet
A gluténmentes zserbó nagy öröm lesz azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak fehér lisztet fogyasztani.
Akkor sem kell lemondanod a zserbóról, ha gluténmentes diétát követsz: rizslisztből is nagyon finom lesz a klasszikus karácsonyi süti. A rétegzéshez legjobb, ha házilag eltett baracklekvárt használsz. A tetejét ne étcsokival, hanem kakaóporból és cukorból készült mázzal vond be.
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához:
50 dkg rizsliszt
30 dkg vaj + kevés a tepsi kikenéséhez
10 dkg porcukor
2.5 dkg élesztő
2 tojás
1 dl tej
1 dl víz
1 evőkanál útifűmaghéj
1 teáskanál kristálycukor
1 csipet só
A töltelékhez:
60 dkg baracklekvár
25 dkg darált dió
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
A csokimázhoz:
15 dkg porcukor
3 evőkanál forró víz
2 evőkanál holland kakaópor
2 evőkanál olaj
Elkészítés:
Az útifűmaghéjat öntsd le langyos vízzel, és hagyd állni.
Az élesztőt futtasd fel egy kiskanál cukorral elkevert langyos tejben.
A rizslisztet morzsold el a felkockázott, puha vajjal. Add hozzá a sót, a porcukrot, a tojást, az útifűmaghéjat és a felfuttatott élesztőt, és jól dolgozd ki. Takard le, és hagyd állni a hűtőben fél órát.
Közben a töltelékhez való darált diót keverd el a kétféle cukorral.
A pihentetés után a tésztát oszd négy egyenlő részre. Nyújtsd ki az elsőt, és emeld át egy kivajazott tepsibe. Kend meg a lekvár egyharmadával, és oszd el rajta a dió egyharmadát. Fedd be a következő adag tésztával, és így folytasd a rétegzést. A legfelső lapot már ne kend meg. Amikor végeztél a süti összeállításával, kapcsold be a sütőt 180 fokra. Így van ideje szobahőmérsékleten pihenni, amíg a sütő bemelegszik. Nagyjából fél óra alatt süsd készre. Amikor megsült, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.
A csokimázhoz keverd simára egy kis tálban az összes hozzávalót. Főzni nem kell. Egyengesd el a kihűlt tészta tetején. Tedd a hűtőbe egy napra, és csak utána szeleteld.
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése