Breaking News

🔥 Gluténmentes karácsonyi zserbó: imádni fogod ezt a receptet


A gluténmentes zserbó nagy öröm lesz azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak fehér lisztet fogyasztani.


Akkor sem kell lemondanod a zserbóról, ha gluténmentes diétát követsz: rizslisztből is nagyon finom lesz a klasszikus karácsonyi süti. A rétegzéshez legjobb, ha házilag eltett baracklekvárt használsz. A tetejét ne étcsokival, hanem kakaóporból és cukorból készült mázzal vond be.

Hozzávalók 4 személyre
A tésztához:
    50 dkg rizsliszt
    30 dkg vaj + kevés a tepsi kikenéséhez
    10 dkg porcukor
    2.5 dkg élesztő
    2 tojás
    1 dl tej
    1 dl víz
    1 evőkanál útifűmaghéj
    1 teáskanál kristálycukor
    1 csipet só

A töltelékhez:
    60 dkg baracklekvár
    25 dkg darált dió
    15 dkg cukor
    1 csomag vaníliás cukor

A csokimázhoz:
    15 dkg porcukor
    3 evőkanál forró víz
    2 evőkanál holland kakaópor
    2 evőkanál olaj

Elkészítés:
Az útifűmaghéjat öntsd le langyos vízzel, és hagyd állni.

Az élesztőt futtasd fel egy kiskanál cukorral elkevert langyos tejben.

A rizslisztet morzsold el a felkockázott, puha vajjal. Add hozzá a sót, a porcukrot, a tojást, az útifűmaghéjat és a felfuttatott élesztőt, és jól dolgozd ki. Takard le, és hagyd állni a hűtőben fél órát.

Közben a töltelékhez való darált diót keverd el a kétféle cukorral.

A pihentetés után a tésztát oszd négy egyenlő részre. Nyújtsd ki az elsőt, és emeld át egy kivajazott tepsibe. Kend meg a lekvár egyharmadával, és oszd el rajta a dió egyharmadát. Fedd be a következő adag tésztával, és így folytasd a rétegzést. A legfelső lapot már ne kend meg. Amikor végeztél a süti összeállításával, kapcsold be a sütőt 180 fokra. Így van ideje szobahőmérsékleten pihenni, amíg a sütő bemelegszik. Nagyjából fél óra alatt süsd készre. Amikor megsült, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.

A csokimázhoz keverd simára egy kis tálban az összes hozzávalót. Főzni nem kell. Egyengesd el a kihűlt tészta tetején. Tedd a hűtőbe egy napra, és csak utána szeleteld.

Nincsenek megjegyzések