🔥 Így előzhető meg, hogy puffadást okozzanak a rostok: mutatjuk, mire kell figyelni
Aki szereti a salátát, az tudja, hogy a rostban gazdag ételek is képesek emésztési zavarokat okozni. A puffadás kellemetlen érzését kis odafigyeléssel meg lehet előzni.
A nyersen fogyasztott zöldségek és gyümölcsök a bennük lévő vegyületeknek és baktériumoknak köszönhetően könnyen képesek puffadást okozni, azoknál is, akik egyébként szeretnek egészségesen táplálkozni - írja a femina.hu.
A rostok többféle módon is jelentős szerepet játszanak az egészség fenntartásában és különféle betegségek megelőzésében, viszont ezek egy része olyan élelmiszer, amit a szervezet nem tud evés közben megemészteni.
A rostok az emésztőrendszerben hozzájárulnak a zsírok és a koleszterin lassabb felszívódásához, valamint az egész bélrendszer tisztításához, amivel végső soron olyan problémák is elkerülhetők, mint a székrekedés.
A rostoknak két formája van, a vízben oldódók és az oldhatatlanok. Oldható rostokat tartalmaznak a következő élelmiszerek: zabpehely, alma, diófélék, bab, lencse, áfonya. Az oldhatatlanok közé tartozók a búza, barna rizs, hüvelyesek, sárgarépa, uborka, paradicsom. A salátazöldségek nagy része emészthetetlen cellulózt (egyfajta oldhatatlan rostot) is tartalmaz, vagyis a székrekedés megelőzését segítik, miközben okozhatnak puffadást. Különösen azoknál jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek, akik egyébként valamilyen emésztőrendszeri rendellenességben szenvednek, mint amilyen például az irritábilisbél-szindróma (IBS).
A napi ajánlott rost mennyisége 25-35 gramm, ezt ajánlott fokozatosan bevinni, és az emésztés elősegítése érdekében alaposan meg kell rágni a zöldségeket az étkezések során, ezzel csökkenthető a gázképződés és az azzal járó puffadás.
A saláták megvásárlásánál oda kell figyelni arra, hogy amennyiben becsomagolt a zöldség, van-e sérülés a csomagolásán, és nem árt azzal is tisztában lenni, hogy a boltokban kapható saláták akár olyan baktériumokkal is fertőzöttek lehetnek, mint az E. coli.
A zöldségeket és gyümölcsöket ezért mindig alaposan meg kell mosni, és a húsoktól elkülönítve kell tárolni. A felvágásukat követően pedig érdemes hűtőben tárolni, és két órán belül elfogyasztani azokat.
Figyelni kell arra is, hogy a zöldségek és gyümölcsök egy része nehezen felszívódó szénhidrátokat is tartalmazhat, amiket FODMAP-oknak is neveznek. Ezek is okozhatnak gázképződést, különösen az IBS-ben szenvedőknél. Idetartoznak például az alma, kelbimbó, brokkoli, hagyma, karfiol, cseresznye, szeder. A puffadásos tünetek megelőzhetők úgy is, ha FODMAP-diétát követ valaki.
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése