Körömpörkölt a régi családi recept szerint: pont úgy, ahogy generációk óta kedveljük
Akkor a legfinomabb a körömpörkölt, ha csülköt is használsz hozzá.
A csülkös körömpörkölt ugyan nem éppen diétás fogás, ám házias, laktató és elképesztően finom. Lassan fő, időigényes, ezért sok családban leginkább ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra. Kis adagban nem is igazán érdemes elkészíteni, de másnap is tökéletes, ha pedig ezután is marad belőle, a fagyasztást jól bírja.
Hozzávalók 8 adaghoz
1 kg csülök (nem füstölt)
1 kg sertésköröm
4 gerezd fokhagyma
4 evőkanál zsír
3 babérlevél
2 paradicsom
2 evőkanál pirospaprika
2 nagy hagyma
1 paprika
1 hegyes erős paprika
1 evőkanál őrölt kömény
só
bors
Elkészítés:
Érdemes tisztított, darabolt körmöt vásárolni a hentesnél ehhez az ételhez. Ha mégsem így tettél, a körmöt áztasd tíz percre ecetes vízbe, ezután jól öblítsd le, tisztítsd meg, és éles késsel szeleteld fel.
A hagymát vágd cikkekre, és a zsíron fonnyaszd meg. Add hozzá a pirospaprikát, a felszeletelt fokhagymát, a kockákra vágott paprikákat és paradicsomot, egy egész kevés vizet, hogy oda ne kapjon, és főzd össze nagyjából öt percig, amíg a paradicsom összeesik, és levet ereszt. Ekkor add hozzá a körmöt. Szórd meg jól sóval, borssal, köménnyel, öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, tedd bele a babérlevelet, és lefedve kezdd el főzni.
Közben a csülköt kockázd fel, és másfél óra elteltével add a körömhöz. Önts még rá vizet, és főzd további 2,5-3 órát. Tálald krumplival, amelyet akár a pörkölttel egy lábosban is kifőzhetsz.
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése