Mennyei sült csülök ropogós kéreggel: így készítsd, hogy igazán omlós és ízletes legyen
A sült csülök akkor lesz finom, ha a külseje ropogós, belül a hús pedig puhára sült.
A legfinomabb ropogós sült csülök elkészítésének titka az előfőzés: gyöngyöztesd fűszeres vízben, lassú tűzön néhány órát, így a sütési idő lerövidül, és a hús sem szárad ki. A főzőlevet semmiképpen ne dobd ki: tedd félre vagy fagyaszd le, és legközelebb főzz belőle bablevest!
Hozzávalók 4 személyre
1.5 kg csülök
4 gerezd fokhagyma
3 dl világos sör
2 babérlevél
1 hagyma
1 evőkanál só
1 evőkanál szemes bors
sertészsír a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
Tedd az egész csülköt egy nagy lábosba. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi bővel ellepi, add hozzá a gerezdekre szedett fokhagymát, a babérlevelet, a megpucolt, egészben hagyott hagymát, a sót és a borsot. Tedd a tűzre közepes lángra. Amint gyöngyözni kezd, vedd a lángot kicsire, és így főzd csendesen két és fél órát. Amikor a csont már kiáll a húsból, és könnyen mozgatható, elkészült, ekkor vedd ki a léből, és helyezd zsírral kikent tepsibe. Kóstold meg, elég sós-e, ha nem, akkor sózd még egy kicsit utána.
Öntsd alá a sört, takard le alufóliával, és told 180 fokos sütőbe. Egy óra elteltével vedd le a fóliát a tetejéről, a sütő hőmérsékletét pedig csavard fel 230 fokra. Időnként megfordítva és a kisült zsírral locsolgatva süsd minden oldalát ropogósra.
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése