Random Post

[randomposts]

Breaking News

Citromos-bazsalikomos pite

Hozzávalók:
egy kb. 26-28 cm-es kerek formához:
A tésztához:
25 dkg liszt
15 dkg vaj, vagy Rama
8 dkg cukor
2 tojás sárgája
1 csomag bourbon vaníliás cukor
kevés őrölt szerecsendió
A töltelékhez:
25 dkg mascarpone
2 csomag vaníliás cukor
fél citrom és fél lime leve
1 citrom és 1 lime héja
1 csokor bazsalikom, kevés mentalevél

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálba öntöm (liszt, cukor, tojás, vaj és szerecsendió), jól összegyúrom, majd hűtőbe teszem, amíg a krém elkészül.

A krémhez a mascarponét összekeverem a cukorral, a citromhéjjal, a citromlével, az apróra vágott bazsalikommal és mentával.

A tészta kb. 1/4-1/5 részét félreteszem a pite rácsozásához. A maradék tésztát a tepsihez mérten kb. 3 mm vastagra nyújtom (lehet vékonyabbra-vastagabbra, ki hogyan szereti), peremet is illesztek hozzá, kb. 3 cm magasra. Megkenem a tojásfehérjével, és 180 fokon kb. 20 percet sütöm, vagy legalábbis addig, míg aranybarnára pirul a teteje, de nem kell megvárni, amíg teljesen barna lesz.

A krémet belesímítom a tésztába, a félretett tésztából pedig rácsokat készítek rá. Ezt kb. 150 fokon addig sütöm, amíg a rácsok is megpirulnak. Lehűtve tökéletes nyári édesség.