Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Milyen a hangod? Megmondják, hány kiló vagy!


A Biology Letters szaklapban publikált kutatás szerint a férfiak sokkal jobban meg tudják ítélni mások testméretét beszédhangjuk alapján, mint a nők.
  
A Sussexi Egyetem kutatói kimutatták, hogy a férfiak sokkal jobban fel tudják használni a beszéd formánsait a forrás méretének meghatározására, mint a nők. A formánsok az emberi beszéd azon jelentős fonetikai elemei, amelyeket az emlősök a lehetséges párok és riválisok testméretének meghatározására használnak. A mostani kutatás első ízben bizonyította, hogy a formánsok észlelése nemi szelekció útján fejlődött.
Dr. Benjamin D. Charlton és munkatársai 18 tizenhét és húsz év közötti férfit és 37 nőt vizsgáltak. A résztvevők 60 egyedi ingerpárt hallgattak meg különböző formánsokkal, amelyek két különböző állatot jelképeztek, és arra kérték őket, hogy állapítsák meg, melyik hangzik nagyobb méretűnek. A beszéd formánsai, amelyek az egyes magánhangzóinkat adják, a hangcsatorna (vokális traktus) hosszúságán alapulnak, így közvetlen összefüggésben állnak a testmérettel. Míg azonban a férfiak a formánsokat arra használják, hogy meghatározzák potenciális riválisaik fizikai dominanciáját, a nők nem szükségszerűen alkalmazzák a formánsokat a férfihangok vonzerejének megítélésére.
A kutatások azt mutatják, hogy a nők inkább a hangmagasság alapján döntik el a férfihang vonzerejének mértékét.
A kutatók összegzése szerint a bemutatott nemi eltérés veleszületett, szerzett, vagy akár mindkettő is lehet. Tehát bár a különbségek megfelelnek annak az elméletnek, mely szerint a férfiak nagyobb mértékben támaszkodnak a testméret megítélésére, mint a nők, nem bizonyítják egyértelműen, hogy ezek a képességek nemi szelekció révén alakulnak ki. Lehetséges például, hogy a férfiak azért tanulják meg ezt a készséget, mert fontosabb számukra a hétköznapi társas érintkezésekben. A kultúrák között is jelentős eltérések lehetnek, különösen az olyan társadalmakban, ahol a nemi szerepek nagymértékben eltérnek.
A szakértők szerint ezért további kutatásokkal kell elemezni, hogy a képzés, a személyiség, és a társadalmi-kulturális tényezők milyen hatást gyakorolnak erre a nemi eltérésre.

Forrás: otvenentul.hu

Nincsenek megjegyzések